Tabu
Image default
CULTURE Slider

Tratată mizerabil, Asia de Sud-Est promite să returneze munții de gunoi din vest

Regiunea încearcă să împiedice depunerile de deșeuri din plastic și electronice din Regatul Unit, SUA și Australia.

În ultimul an, deșeurile lumii s-au adunat pe țărmurile Asiei de Sud-Est. Lăzile de gunoi nedorite din vest s-au acumulat în porturile din Filipine, Indonezia și Vietnam, în timp ce marile depozite toxice de materiale plastice importate din Europa și SUA au fost construite în întreaga Malaezia. Dar se pare că asta nu va mai dura pentru mult. De curând a început o mișcare de respingere a gunoaielor iar națiunile din Asia de Sud-Est au promis să trimită gunoiul înapoi de unde provenea.

Săptămâna trecută, președintele filipinezilor, Rodrigo Duterte, a amenințat că va întrerupe legăturile diplomatice cu Canada dacă guvernul nu va fi de acord să îi fie returnate 69 de containere care conțin 1500 de tone de deșeuri care au fost exportate în Filipine în 2013 și 2014. Canada a refuzat să recunoască problema de ani de zile, dar după ce disputa a escaladat, Duterte a declarat că, dacă guvernul nu va acționa rapid, Filipine va arunca gunoaiele respective în apele canadiene. “Filipinele ca o națiune suverană independentă nu trebuie tratată ca un gunoi de către o națiune străină”, ​​a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Salvador Panelo (aici).

Malaezia este considerată una dintre cele mai poluate țări din lume

Retorica a fost simptomatică pentru un atac regional mai amplu, care a început anul trecut, când Thailanda, Malaezia și Vietnam au introdus deja legislația necesară care să prevină ca deșeurile contaminate străine să intre în porturile lor. În 23 aprilie, o anchetă guvernamentală din Malaezia a arătat că deșeurile din Marea Britanie, Australia, Statele Unite și Germania se vărsau ilegal în țară, declarate fals ca alte importuri. A fost suficient, a spus Yeo Bee Bin, ministrul mediului. “Malaezia nu va fi groapa de gunoi a lumii. Vom trimite [deșeurile] înapoi în țările din care provin.”

Și imediat apoi, s-au trimis cinci containere de gunoi ilegale din Spania descoperite într-un port din Malaezia iar apoi, Yeo a anunțat că 3.000 de tone de deșeuri din plastic importate din Regatul Unit, SUA, Australia, Japonia, Franța și Canada vor fi returnate și ele imediat. Mulți cred că aceasta este singura modalitate prin care țările, în special din Occident, vor fi în cele din urmă forțate să se confrunte cu propriile probleme de deșeuri, mai degrabă decât să le arunce în țările în curs de dezvoltare. Doar 9% din materialele plastice din lume sunt reciclate, restul putrezesc în depozitele de deșeuri din Asia de Sud-Est sau sunt incinerate ilegal, eliberându-se astfel vapori foarte otrăviți pentru oameni. Anul trecut, în Indonezia s-a descoperit că deșeuri ilegale au fost folosite drept combustibil pentru cuptoarele dintr-o fabrică de tofu.

ARTICOLE SIMILARE

Moduri uimitoare în care să-ți petreci ziua de naștere în izolare socială

Andreea Damian

Ce haine purtăm în sezonul de tranziție

Andreea Damian

Celulita – inamicul principal al femeilor

realitatea

Sărbătoritul zilei de 4 ianuarie

realitatea

O nouă anchetă în cazul copiilor nou-născuți cu malformații congenitale din Franța

realitatea

Sărbătoritul zilei de 21 aprilie

realitatea

Scrie un comentariu