Tabu
HEALTH

Trenduri periculoase pentru îngrijirea dinților, răspândite pe Tik Tok

Un medic stomatolog atrage atenția asupra trendurilor periculoase care circulă pe platforma de socializare Tik Tok.

Unul dintre trendurile care s-a viralizat în mediul online este tehnica stomatologică DIY. Milioane de oameni au fost interesați de trucuri care să le aducă o albire a dinților făcută chiar la ei acasă.

Pilirea dinților  Mai mulți utilizatori de internet au distribuit videoclipuri în care încercau să-și „îndrepte dinții” singuri, acasă, cu ajutorul unei pile pentru unghii. „Pentru cei cu dinți neuniformi, aceasta a devenit o soluție mai ieftină și mai rapidă decât solicitarea unui ajutor profesional”, a declarat medicul dentist.

Însă medicul stomatolog avertizează că poți face mai mult rău prin această tehnică și dinții pot fi aliniați greșit. „Acest lucru se datorează faptului că utilizarea unei pilă de unghii va schimba forma și dimensiunea dinților, ceea ce poate cauza probleme cu mestecarea corectă a alimentelor și cu vorbirea. Inutil să spun că aceasta este o practică extrem de periculoasă și dăunătoare și nu îi îndreaptă de fapt”, a spus medicul, potrivit Newsweek.

Albirea dinților  

Conform datelor recensământului din SUA, aproximativ 37 de milioane de americani au folosit produse de albire a dinților, cheltuind miliarde de dolari pe produse de albire la domiciliu în fiecare an. Hashtag-ul #teethwhitening a fost folosit de peste 300.000 de ori pe TikTok, dar multe dintre aceste idei „ingenioase” sunt ineficiente și adesea periculoase. 

„De la spălarea dinților cu oțet de mere la amestecarea unei soluții de peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu, există un aflux de informații disponibile pe TikTok despre cum să vă albiți dinții acasă. Multe metode de albire pot implica utilizarea bicarbonatului de sodiu sau a peroxidului de hidrogen, care pot eroda smalțul dinților dacă sunt utilizate greșit. Odată ce smalțul este uzat, acesta nu poate fi refăcut, ducând la creșterea sensibilității dinților și la un risc mai mare de carii. Agenții de albire foarte concentrați pot provoca, de asemenea, arsuri chimice care necesită intervenție medicală, dacă sunt utilizați în exces. În plus, albirea dinților la domiciliu poate afecta restaurările dentare, cum ar fi coroanele, fațetele și plombele, în mod diferit față de dinții naturali, astfel încât este mai bine să consultați medicul dentist pentru soluții de albire a dinților, înainte de a încerca orice vedeți pe TikTok”, a declarat Mehra. 

Plombe dentare acasă  

Un alt trend devenit viral pe platforma de socializare este legată de anumite kituri de plombare acasă sau de utilizarea de materiale non-dentare, cum ar fi argila bentonită, pentru a crea soluții la domiciliu. Medicii avertizează că astfel de materiale sunt periculoase pentru că fără o sterilizare corespunzătoare poate introduce bacterii în cavitate, ceea ce poate agrava și mai mult problema existentă. Ba mai mult, dacă materialul de umplere nu este aplicat corect, poate duce la dinți crăpați sau rupți, necesitând reparații dentare mai ample și mai costisitoare.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Facebook elimină reclamele înșelătoare pentru medicamentele de prevenire HIV

realitatea

6 moduri să te revigorezi dimineața fără cafea

Andreea Damian

Mai puțin de zece minute de introspecție în șase pași spre fericire

realitatea

Care e secretul Cristinei Spătar pentru noua ei talie de viespe

Tabu Tabu

Alimentele de toamnă care nu trebuie să lipsească din farfurie

Andreea Damian

Ce alimente să consumi în zilele toride de vară

Andreea Damian

Scrie un comentariu