Carmen Brumă, promotoare a stilului de viață sănătos, a făcut o listă cu alimentele de post care pot reprezenta un pericol pentru siluetă în perioada postului, dar și a celor care trebuie evitate neapărat.
„Legumele sunt alimentele de bază în alimentația de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principală. Atenție însă, termenul „legume” este larg și cuprinde trei categorii:
Legume cu conținut mare de amidon (10-20%) sau leguminoase (fasole, mazăre, cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderație, adică 3-4 linguri (de produs finit) cu vârf la o masă și evitate la cină.
Legume cu un conținut mediu de amidon (5-7%) sau rădăcinoase (morcov, sfeclă, gulie, ceapă).
Legume cu un conținut redus de amidon (sub 5%), adică verdețuri, conopidă, dovlecei, ardei gras, roșii.”
Recomandarea îi aparține lui Carmen Brumă, pe blogul său personal.
„Fructele fac parte din categoria desert și se consumă mult mai rar decât legumele. Dacă vei combina fructe, legume și pudră proteică din cânepă într-un smoothie, acesta va fi mai diluat în zahăr și mai concentrat în fitonutrienți și proteine vegetale”, explică realizatoarea TV.
Carmen Brumă atrage atenția asupra consumului de proteine vegetale, care „sunt inferioare din punct de vedere al calității față de cele animale, așa că ele trebuie combinate cu atenție. Asociază proteinele de origine vegetală astfel încât să ai tot spectrul de aminoacizi esențiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esențiali, combină la aceeași masă legume și cereale, cum ar fi: orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuscus cu năut sau linte.”
De evitat sunt:
mezeluri de post
pate de post
șnițele, chiftele de post
covrigei, sticksuri, merdenele, prăjituri de post
cartofi prăjiți, chipsuri
maioneză, sosuri de post
supă (instant) la plic
Sursa: Tabu.RO