Home > Agenda > Tu ai putea renunța? Mulți oameni refuză deja zborul cu avionul pentru a salva planeta

Tu ai putea renunța? Mulți oameni refuză deja zborul cu avionul pentru a salva planeta

Un număr tot mai mare de oameni abandonează călătoriile cu avionul pentru a ajuta la salvarea planetei – chiar dacă asta înseamnă să mergi 14 zile cu un tren și alte mijloace de transport.

Mișcarea “FĂRĂ ZBOR” este deocamdată adoptată de o comunitate mica, dar în crestere, de oameni care reduc drastic numărul zborurilor pe care le iau sau renunță complet la călătoria cu avionul. Mulți militanți spun că simt că zborul cu avionul este pe cale să primească aceeași atenție din partea activiștilor împotriva încălzirii globale pe care o are plasticul, evitarea sau consumul unei cantități mai mici de carne, din cauza contribuției de 2% la emisiile globale de carbon, prognozată să crească până la 16% până în 2050.

În Suedia, de curând, a apărut un nou termen atribuit mișcării: flygskam, adică “rușinea de zbor”. Siân Berry, co-liderul Partidului Verde, a cerut oamenilor să nu efectueze mai mult de un zbor pe an și a sugerat că ar trebui impusă o taxă pentru călătoriile viitoare. El însuși nu a mai zburat  cu avionul încă din 2005. Limitarea creșterii temperaturii globale la două grade Celsius – acesta este obiectivul stabilit în Acordul de la Paris și convenit de comunitatea internațională. Pentru a realiza acest lucru, va trebui să limităm emisiile de CO2 sub două tone pe persoană. Dar producem mult mai mult decât atât. În Germania, de exemplu, populația produce o medie de 9,6 tone pe cap de locuitor – și o mare parte din aceasta provine din călătoriile aeriene. Doar un zbor de la Londra la New York produce aproape două tone de CO2e.

Deși eficiența energetică a aeronavelor s-a îmbunătățit în mod semnificativ zborul cu avionul este încă de departe cel mai dăunător mod de a călători pentru mediul înconjurător. Și traficul aerian a continuat să crească în ultimii ani.

Activista împotriva schimbărilor climatice, Greta Thunberg nu a mai folosit avionul din 2015; a făcut turneul european luna trecută cu trenul. În ianuarie, ea a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția, călătorind 32 de ore pe cale ferată, în timp ce un număr record de jeturi private – aproximativ 1.500 – au adus participanții bogați și puternici la o discuție chiar despre mediu.

Iar ipocrizia a continuat cu actrița Emma Thompson care a și fost criticată pentru că a zburat din Los Angeles pentru a susține un protest împotriva încălzirii globale în Londra.

Articole asemanatoare
Donald Trump
Donald Trump îi condamnă pe „profeții sfârșitului lumii”: „Cer întotdeauna același lucru”
Greta Thunberg
Greta Thunberg va deveni subiect de film
Greta Thunberg a fost numită “omul anului” de către revista Time
avion
Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Tu ai putea renunța? Mulți oameni refuză deja zborul cu avionul pentru a salva planeta

by realitatea   1 min
1