Home > Lifestyle > Umorul îmbunătațește activitatea cerebrală

Umorul îmbunătațește activitatea cerebrală

Un studiu efectuat de cercetătorii din Statele Unite a demonstrat de curând că în momentul în care o persoană râde la o glumă activitatea cerebrală se desfășoară în aceeași zonă în care sunt centrii nervoși caracteristici întelegerii limbajului și cei ai capacitații de a-ți muta atenția de la un lucru la altul. Astfel, râsul ajută la dezvoltarea capacității de înțelegere și la ridicarea gradului de atenție.

Cea mai mare parte a studiului a fost făcută pe indivizi care se uitau la seriale de comedie. Un fapt important de menționat este acela că subiecții care arătaseră că au un limbaj dezvolatat și capacitate ridicată de a-și modifica brusc centrul atenției au dat dovadă și de faptul că au umor.

Cercetătorii au mai aflat în urma studiului că la nivel cerebral se eliberează dopamină ceea ce explică și plăcerea fiecăruia în momentul în care înțelegem sensul unei glume. Dopamina este un hormon eliberat de hipotalamus și care este specific plăcerii. Dopamina se mai eliberează în timpul actului sexual, când ascultăm muzica preferată, atunci când dependenții de droguri își administrează o doză sau când mâncăm felul preferat de mâncare.

Umorul este, însă, un proces mult mai complex decât actul sexual sau drogurile. Pe lângă plăcerea înțelegerii glumei, cercetătorii au observat și activitate cerebrală în partea frontală a creierului. În aceeași parte a creierului se desfășoară și procesele legate luarea deciziilor.

  


Comenteaza acest articol

Umorul îmbunătațește activitatea cerebrală

by realitatea   1 min
0