Tabu
CULTURE PEOPLE Slider

Un cunoscut ONG îi interzice lui Mariah Carey să cânte în Arabia Saudită

Mariah Carey

Liderii ONG-ului internaţional CodePink i-au cerut lui Mariah Carey să anuleze concertul programat la sfârșitul acestei săptămâni în Arabia Saudită, țară considerată una dintre cele mai represive, misogine și segregate sexual din lume. CodePink este o organizaţie creată şi condusă de femei, care militează împotriva războiului şi pentru justiţie socială.

Cântăreața de 48 de ani a fost invitată să susțină un concert cu ocazia International Golf Tournament, care are loc între 31 ianuarie și 3 februarie, alături de DJ Tiesto și Sean Paul. Vestea că Mariah Carey e cap de afiș a divizat însă opinia publică. Mii de oameni, în special femei, sunt revoltați și consideră că organizarea concerterlor încalcă cultura și tradițiile regatului ultra-conservator.

Câțiva internauți i-au cerut lui Carey, în mod specific, să nu cânte pentru liderii arabi, declarând că felul în care se îmbracă și dansează este inacceptabil pentru țara lor. Fotografii cu pliante care promovează concertul de joi au început să circule pe reţelele de socializare în ultimele zile.

Activiștii pentru protecția drepturilor omului susțin că spectacolele organizate reprezintă o încercare a guvernului de a-și reface imaginea după asasinarea în consulatul saudit din Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018. „Chiar doreşte cu adevărat Mariah Carey să fie asociată cu un regim care taie trupurile jurnaliştilor cu fierăstrăul, decapitează oameni pentru infracţiuni non-violente asociate consumului de droguri, torturează femeile care vor să se elibereze de tutela sistemului opresiv al bărbaţilor, pedepseşte homosexualitatea cu moartea şi a creat o criză umanitară în Yemen atât de severă încât a provocat deja moartea a aproximativ 85.000 de copii yemeniţi?”, s-a întrebat Medea Benjamin, una dintre cofondatoarele CodePink.

Mariah Carey se află într-o dilemă, deoarece se zvonește că ar încasa peste 1 milion de dolari din acest concert, potrivit New York Post. Artista ar fi acceptat să cânte în Arabia Saudită din dorința de a ajuta la dizolvarea segregării de gen. „Fiind prima artistă internațională care susține un concert în Arabia Saudită, Mariah recunoaște importanța culturală a acestui eveniment și va continua să sprijine eforturile globale pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”, a afirmat un reprezentant de-al vedetei, adăugând că aceasta așteaptă cu nerăbdare să aducă inspirație și încurajare tuturor segmentelor de public.

Omaima Al-Najjar, o saudită care a fugit din regat ca să caute azil politic în străinătate, a declarat că aceste concerte au ca scop crearea unei diversiuni de la războiul pe care Arabia Saudită în duce în Yemen împotriva rebelilor Houthi, de la numeroasele încălcări ale drepturilor omului și de la represaliile asupra femeilor, care au libertățile îndrăgite. Al-Najjar a lansat și o petiție online prin care solicită lui Carey să boicoteze țara. Petiția urmărește s-o preseze pe vedetă, pentru că „are puterea să lupte pentru femei … ca artist și ca femeie”, a spus Al-Najjar.

„La aşa ceva vor să participe Mariah Carey, Tiesto şi Sean Paul? Să cânte la solicitarea regimului saudit, care ucide şi dezmembrează trupurile unor jurnalişti stabiliţi în Statele Unite, precum Khashoggi, îi urmăreşte pe alţii care sunt în străinătate şi trimite la închisoare şi torturează suflete frumoase precum Loujain Kathloul?”, a scris și jurnalista Karen Attiah într-un mesaj publicat duminică pe contul ei de Twitter.

Activistele pentru protecția drepturilor femeii îi amintesc lui Mariah Carey de necazul activistellor arestate anul trecut  în luna mai care promovau drepturile omului în Arabia Saudită. Acestea au fost torturate și abuzate sexual în timpul detenției, una dintre ele chiar a încercat să-și ia viața de mai multe ori în închisoare, pentru a scăpa de tortură, potrivit Amnesty International.

ARTICOLE SIMILARE

PETA renunță, după 30 de ani, la cea mai îndrăzneață campanie anti-blană naturală

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Johnny Depp pregătește un musical „neautorizat” despre Michael Jackson

Andreea Damian

Idris Elba va juca personajul negativ în spin-off-ul Fast and Furious

Andreea Damian

Ce matinal e Mihai Morar chiar și în vacanță

Tabu Tabu

Cartea anului 2011, în “Biblioteca Polirom”

Scrie un comentariu