Home > Sex-Relatii > Un film despre menstruație a câștigat Oscarul și facem un pas foarte important în destigmatizarea ei

Un film despre menstruație a câștigat Oscarul și facem un pas foarte important în destigmatizarea ei

menstruație

„Period. End of Sentence” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar în condițiile în care menstruația rămâne încă un subiect tabu. Nu se vorbește suficient despre menstruație și nici despre alte tipuri de sângerare vaginală. Iar un raport al BMJ Global Health dezvăluie cum tabuul legat de menstruație pune în pericol viețile fetelor și femeilor din țările cu venituri mici și medii.

Documentarul a stârnit rumoare când a fost nominalizat la premiile Oscar 2019 la categoria cel mai bun scurtmetraj documentar. Dar nominalizarea reprezintă un pas important în destigmatizarea menstruației. Însuși titlul producției – Menstruația. Sfârșitul pedepsei – sugerează că există un progres vizavi de acest subiect intim. Și tocmai nevoia de a destigmatiza ideea că menstruația este ceva murdar, rușinos, jenant, care trebuie păstrat în sertare încuiate cu cheie, de către femei rușinoase a determinat-o pe Rayka Zehtabchi să lanseze acest proiect.

Regizoarea iraniano-americană a examinat consecințele izolării sociale ale tinerelor aflate la menstruație în unele culturi, precum cea hindu. Rayka Zehtabchi luptă alături de mai multe organizaţii pentru drepturile omului încearcă să pună capăt acestui obicei barbar, care le interzice femeilor ca în timpul menstruaţiei să-şi atingă părinţii, să intre în casă, să gătească, să meargă la şcoală, să intre într-un templu sau să mănânce altceva în afară de pâine sărată sau orez. Sunt nevoite să stea în şoproane sau barăci insalubre pentru că se consideră că prezenţa lor poate aduce moartea asupra propriilor familii, poate afecta culturile, să usuce sau să spurce albiile râurilor.

„Period. End of Sentence” prezintă modul în care viața femeilor dintr-un sătuc indian se schimbă radical după ce primesc produse de igienă feminină de la un grup de eleve din North Hollywood. Ce-i drept, în ultimii ani s-a încercat mult destigmatizarea menstruației prin încurajarea legislatorilor să elimine taxele pe produsele de igienă feminină sau să furnizeze tampoane și absorbante gratuite în școlile publice. Dar nu suficient! În India, doar 12% dintre femei au acces la acest produse.

Scurtmetrajul transmite și un mesaj plin de speranță cu privire la modul în care problemele legate de menstruație pot fi rezolvate. În regiunea indiană Hapur, menstruația este considerată murdară și rușinoasă, credință întărită și de faptul că multe femei nu își pot permite sau nu știu să folosească tampoanele. Drept urmare, fetele renunță la școală după ce le vine menstruația. Fiindu-le prea rușine să ceară ajutor, ele se îngrijesc cum pot. Femeile adulte rămân adesea în incinta căminului lor din același motiv – rușinea.

O simplă mașinărie care să le permită localnicelor să își confecționeze singure aceste produse de igienă intimă, să le folosească și să le vândă, le-ar putea ajuta nu numai din punct de vedere fizic, ci și din punct de vedere ecomonic și emoțional. Acesta este de fapt sopul documentarului – să determine femeile să vorbească despre experiențele lor, să primească informații despre sănătate și să le fie permis accesul la apă și condiții propice de igienă.

„Period. End of Sentence.” a fost lansat pe 22 februarie și este disponibil pe Netflix.

Articole asemanatoare
nepal
Nepal oferă bani femeilor care refuză să se izoleze pe perioada menstruației
durerile menstruale
Cum afectează durerile menstruale productivitatea femeii la locul de muncă
veganism
O vedetă de pe Youtube a renunțat la veganism pentru că dieta i-a cauzat mari probleme de sănătate
Menajerele dau drept exemplu filmul lui Cuaron – Roma pentru a solicita drepturi egale

Comenteaza acest articol

Un film despre menstruație a câștigat Oscarul și facem un pas foarte important în destigmatizarea ei

by Andreea Damian   2 min
0