Home > Lifestyle > Stiri > Un film superficial, nociv, plin de E-uri. Se poate?

Un film superficial, nociv, plin de E-uri. Se poate?

Nu spun prin asta că nu mă interesează premiile și delicatețea creatoare a regizorilor noștri mari, Puiu sau Mungiu, dar cred că e important să recunoaștem față de noi înșine pofta incredibilă de superficialitate care ne domină, care ne face să consumăm Hollywood pe pâine.


Cer prea mult dacă spun că îmi doresc un SF sau un film fantastic făcut ca la carte? Da, e mai ușor, în acest moment, să obții un Palme d’Or decât să strângi bani în România pentru un film cu efecte speciale care să clătească ochiul și mintea. Recunoașterea de la Cannes i s-a adresat lui Mungiu, în special. Nouă ne place să ne umflăm în pene cu meritele lui, dar Noul Val și premiile adunate de el înseamnă în primul rând aventuri individuale extraordinare.


Publicul de aici rămâne nemodificat – în cazul lui Mungiu, probabil mulți români verzi s-au umflat în pene cu meritele artistice ale nației, dar la fel de mulți vor alege să nu vadă filmul pentru că premiul a venit ca o confirmare a ceva ce știau ei de foarte mult timp: românul s-a născut poet, nene, nu mai trebuie să-i citesc și poeziile acum.


Aș vrea echivalentele românești ale unor „American Pie” sau „King Kong”. Sau măcar echivalente europene junk precum „Taxi” sau „Asterix și Obelix”. Åži aș vrea să se dezvolte aceste segment fără să afecteze prea mult sensibilitatea noastră artistică. Am vaga impresie că ne plac artificiile prilejuite de Cannes, dar nu prea gustăm produsele premiate la Cannes. Am întâlnit mulți oameni dezorientați de „4, 3, 2”, dar pe care, în public, îl lăudau în gura mare.


Ceea ce e trist, într-un fel, dar e de înțeles în alt fel. Nu toată lumea poate să-și regăsească dintr-o dată pofta pentru filme subtile doar pentru că… un tip a cucerit Cannes-ul. O capodoperă de film comercial, aceasta este noua provocare a filmului de azi de pe la noi.


1 Response

  1. supik

    Trebuie sa existe filme pt toate gusturile. Eu una nu ma uit la “American Pie”, desi imi plac comediile. Dar cred ca exista pt fiecare cate ceva.

Comenteaza acest articol

Un film superficial, nociv, plin de E-uri. Se poate?

by realitatea   1 min
1