Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Un istoric le bate miliardarilor de la Davos obrazul pentru că evită plata impozitelor

Istoricul Rutger Bregman le-a spus miliardarilor de la Davos că problema reală este aceea că cei bogați nu-și plătesc partea corectă din taxe.

Un grup de discuții de la Forumul Economic Mondial de la Davos a făcut senzație după ce un istoric olandez i-a luat la rost pe miliardari pentru că nu plătesc impozite pe măsură. Într-un video distribuit de zeci de mii de ori, Rutger Bregman, autorul cărții Utopia pentru Realiști, arată eșecul participanților la reuniunea recentă din Elveția de a aborda problema cheie în lupta pentru combaterea inegalității: istoricul le spune de la obraz că ei trebuie să-și plătească cota echitabil din impozite.

Observând că 1500 de persoane au călătorit la Davos cu avioane private pentru a participa la discuția lui David Attenborough despre schimbările climatice, Bregman a spus că a fost uluit că nimeni nu a vorbit totuși despre majorarea impozitelor asupra celor bogați. “Aud oamenii vorbind despre justiție, egalitate și transparență, dar aproape nimeni nu ridică problema reală a evaziunii fiscale, nu? Iar bogații nu plătesc suma corectă pe care ar trebui să o plătească”, a declarat Bregman la discuția despre inegalitate, organizată de revista Time. “Mă simt ca la o conferință cu pompieri la care nimeni nu are voie sa vorbească despre apă”.

Industria a trebuit la un moment dat să “înceteze să vorbească despre filantropie și să înceapă să vorbească despre impozite”, a spus el, citând regimul înalt al impozitelor din America anilor 1950, ca exemplu pentru a contrazice argumentele oamenilor de afaceri de la Davos, precum Michael Dell, care pretinde că economiile cu o impozitare ridicată a bogătanilor nu au succes. “Asta este ideea,” spune el. “Impozite, taxe, impozite. Tot restul discuțiilor sunt doar rahaturi în opinia mea.”

Fostul director financiar al Yahoo, Ken Goldman, a contestat comentariile lui Bregman. El a susținut că setările fiscale din întreaga economie mondială au avut succes și au creat locuri de muncă record. Dar un alt membru al grupului, Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam, l-a contrazis pe Goldman și a spus că ocuparea forței de muncă record nu a fost un lucru bun în sine, deoarece mulți oameni au ajuns să fie exploatați. Ea a dat exemplu munca lucrătorilor care prelucrează carnea de pasăre din SUA care trebuie să poarte scutece pentru că nu li se permit pauze pentru a merge la toaletă.

“Nu este o slujbă demnă”, a spus ea. “Acestea sunt genul de slujbe despre care ni s-a spus că se vor crea după ce globalizarea va crea locuri de muncă. Calitatea locurilor de muncă este importantă. În multe țări lucrătorii nu mai sunt reprezentați”. Adresându-se lui Goldman, ea a spus: “Numărați lucrurile greșite. Nu luați în calcul demnitatea oamenilor. Când vorbiți despre succes de fapt numărați doar oamenii exploatați.”

“Miliarde de dolari se pierd în fiecare an din cauza evaziunii fiscale, bani care în schimb ar trebui să reducă sărăcia în țările în curs de dezvoltare”, a adăugat ea.

După ce ce întâlnirea cu miliardarii s-a încheiat, Bregman a scris o postare pe Twitter în care trimitea cititorii spre un editorial de opinie scris pentru Guardian în 2017, spunând că “cea mai mare bogăție nu este creată în vârf de către oamenii bogați ai planetei, ci doar devorată acolo”.

ARTICOLE SIMILARE

Alexandra Dinu, dezvăluiri picante despre viața amoroasă

Andreea Damian

Noutăți DVD – luna iunie

realitatea

Al Pacino şi Robert De Niro, din nou împreună, într-un film regizat de Ridley Scott

Andreea Damian

PowerMix Silent, blenderul care sustine conversatia

realitatea

Cum aranjezi inteligent zona de birou pentru telemuncă

Andreea Damian

Cât durează până îmi spune „te iubesc”?

Andreea Damian

Scrie un comentariu