Home > Health > Un nou pericol depistat în suplimentele cu calciu și vitamina D

Un nou pericol depistat în suplimentele cu calciu și vitamina D

suplimente

Suplimentele alimentare sunt luate de regulă pentru a compensa anumite lipsuri nutritive din organism. Dar un nou studiu bazat pe analiza a 27.000 de pacienți din Statele Unite arată că suplimentele care conțin doze mari de calciu și vitamina D pot fi letale în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer.  În cazul lor, riscul de deces este simțitor mai mare.

Autorii studiului publicat în revista americană Annals of Internal Medicine susțin că suplimentele de calciu pot dubla riscul de a muri de cancer. Între timp, câțiva alți nutrienți din alimente – dar nu suplimente – au fost în general asociați cu un risc mai mic de deces și cancer.

Cercetătorii de la Universitatea Tufts au comparat aportul unei game de nutrienţi cu ratele de deces din orice cauză, boli cardiovasculare şi cancer. Un consum adecvat de vitamine A şi K, precum şi magneziu şi zinc, reduce riscul de deces. Însă, această constatare se aplică numai nutrienţilor din alimente, nu şi din suplimente.

Oamenii de știință spun că pacienții care suferă de cancer ar putea fi în pericol dacă iau suplimente care conțin mai mult de 1000 de mg de Ca pe zi. Aceasta a fost asociată unui risc de deces cauzat de cancer cu 53% mai mare. Cu toate acestea, nu a găsit nicio dovadă a unei asocieri între calciul din alimente şi decesul provocat de cancer.

În plus, au existat dovezi că persoanele care iau inutil suplimente cu vitamina D, deși nu au deficiențe de vitamina D, sunt predispuse unui risc mare de deces, din orice cauză.

Cercetătorii ne avertizează că este important să înțelegem ce rol joacă nutrientul și sursa acestuia pentru sănătatea noastră și mai ales dacă are efecte benefice.

Articole asemanatoare
coronavirus
Chimioterapia în vremuri de pandemie
covid-19
Cercetătorii confirmă legătura dintre vitamina D și COVID-19
suplimente
Cinci suplimente alimentare pe care trebuie să le iei împreună ca să le sporești eficiența
cancer
Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer

2 Responses

  1. Pingback : Un nou pericol depistat în suplimentele cu calciu și vitamina D - Ziare pe Net

Comenteaza acest articol

Un nou pericol depistat în suplimentele cu calciu și vitamina D

by Andreea Damian   1 min
2