Home > Health > Un program de inteligență artificială detectează cancerul mamar mai bine decât medicii

Un program de inteligență artificială detectează cancerul mamar mai bine decât medicii

cancerul

Programul dezvoltat de Google Health a fost testat pe mamografii ale femeilor din Marea Britanie și SUA. Acesta a reușit să aibă rezultate mai bune decât medicii în detectarea cancerului de sân.

De asemenea, programul de inteligență artificială al Google a ignorat caracteristicile false ca fiind posibile tumori. Dacă programul își dovedește importanța în studiile clinice, software-ul ar putea face screening-ul mamar mai eficient și ar ușura povara asupra serviciilor de sănătate, în care radiologii sunt insuficienți.

„Aceasta este o demonstrație excelentă a modului în care aceste tehnologii pot permite și spori expertiza umană”, a spus Dominic King, liderul britanic al Google Health, pentru The Guardian. „Sistemul AI spune„ Cred că poate exista o problemă aici, vrei să verifici?”.

Aproximativ una din opt femei este diagnosticată cu cancer de sân. Programele de screening surprind mai mult de 18.000 de cazuri în fiecare an doar în Anglia, dar tumorile sunt încă nedepistate, dând rezultate negative false, iar unele femei sunt diagnosticate greșit cu cancer, în falsuri pozitive care duc la anxietate inutilă și biopsii invazive.

Programul AI al Google analizează mamografiile în trei moduri diferite înainte de a combina rezultatele pentru a genera un scor de risc. Softul a fost testat în două etape. Mai întâi i s-au prezentat mamografii aninimizate de la peste 76.000 de femei din Marea Britanie și peste 15.000 de femei din Statele Unite. Apoi procesul a fost reluat la o scală mai mică: 25.000 de mamografii din Marea Britanie și 3.000 din SUA.

Rezultatul a fost că programul de inteligență artificială a reușit să reducă cu 1,2 % rezultatele fals pozitiv și cu 2,7 % rezultatele fals negativ în Marea Britanie. În Statele Unite, s-au redus cu 5,7 % rezultatele fals pozitiv și cu 9,4 % cele de fals negativ.

Rezultatele sugerează că AI-ul ar putea crește calitatea screeningului cancerului de sân în SUA și să mențină același nivel în Marea Britanie, cu AI asistând sau înlocuind al doilea radiolog.

Articole asemanatoare
roboții pentru sex
Roboții pentru sex cu inteligență artificială se vând bine în timpul pandemiei
coronavirus
Chimioterapia în vremuri de pandemie
Apple și Google
Apple și Google își unesc puterile pentru a învinge coronavirusul
cancer
Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer

Comenteaza acest articol

Un program de inteligență artificială detectează cancerul mamar mai bine decât medicii

by Andreea Damian   1 min
0