Tabu
HEALTHSlider

Un program de inteligență artificială detectează cancerul mamar mai bine decât medicii

Programul dezvoltat de Google Health a fost testat pe mamografii ale femeilor din Marea Britanie și SUA. Acesta a reușit să aibă rezultate mai bune decât medicii în detectarea cancerului de sân.

De asemenea, programul de inteligență artificială al Google a ignorat caracteristicile false ca fiind posibile tumori. Dacă programul își dovedește importanța în studiile clinice, software-ul ar putea face screening-ul mamar mai eficient și ar ușura povara asupra serviciilor de sănătate, în care radiologii sunt insuficienți.

„Aceasta este o demonstrație excelentă a modului în care aceste tehnologii pot permite și spori expertiza umană”, a spus Dominic King, liderul britanic al Google Health, pentru The Guardian. „Sistemul AI spune„ Cred că poate exista o problemă aici, vrei să verifici?”.

Aproximativ una din opt femei este diagnosticată cu cancer de sân. Programele de screening surprind mai mult de 18.000 de cazuri în fiecare an doar în Anglia, dar tumorile sunt încă nedepistate, dând rezultate negative false, iar unele femei sunt diagnosticate greșit cu cancer, în falsuri pozitive care duc la anxietate inutilă și biopsii invazive.

Programul AI al Google analizează mamografiile în trei moduri diferite înainte de a combina rezultatele pentru a genera un scor de risc. Softul a fost testat în două etape. Mai întâi i s-au prezentat mamografii aninimizate de la peste 76.000 de femei din Marea Britanie și peste 15.000 de femei din Statele Unite. Apoi procesul a fost reluat la o scală mai mică: 25.000 de mamografii din Marea Britanie și 3.000 din SUA.

Rezultatul a fost că programul de inteligență artificială a reușit să reducă cu 1,2 % rezultatele fals pozitiv și cu 2,7 % rezultatele fals negativ în Marea Britanie. În Statele Unite, s-au redus cu 5,7 % rezultatele fals pozitiv și cu 9,4 % cele de fals negativ.

Rezultatele sugerează că AI-ul ar putea crește calitatea screeningului cancerului de sân în SUA și să mențină același nivel în Marea Britanie, cu AI asistând sau înlocuind al doilea radiolog.

ARTICOLE SIMILARE

Fotografie subacvatica – Frig

realitatea

“O SOLE MIO” – canzonete cu tenorul ŞTEFAN von KORCH, baritonul ADRIAN MĂRCAN şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ – pe 29 Martie la Sala Dalles

Tabu Tabu

Artistul care și-a vândut colecția de chitare pentru o sumă record și a donat banii unui ONG de mediu

Andreea Damian

Actorul Regé Jean-Page, desemnat cel frumos bărbat din lume

Andreea Damian

Iuliana Tudor oferă lecția de stil a toamnei

Tabu Tabu

Mâncați mai sănătos și veți salva planeta, spun experții ONU

Andreea Damian

Scrie un comentariu