Tabu
HEALTHSlider

Un simplu gest trebuie să facă părinții ca să calmeze un bebeluș agitat

De o atingere delicată, de asta are nevoie bebelușul agitat, deoarece gestul poate calma durerea. Atingerea, care este fundamentală în dezvoltarea copilului, activează terminațiile nervoase extrem de sensibile la atingere și suprimă senzațiile neplăcute, potrivit celor mai recente studii în domeniul medical.

O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford care studiază răspunsurile la procedurile dureroase din primii ani de viață, cum ar fi testele de sânge, au găsit că atingerea are „viteza optimă” de 3 cm pe secundă, ceea ce a redus senzațiile de durere.

Experții au observat, cu ajutorul unei electroencefalograme (EEG), o reducere măsurabilă a impulsurilor electrice în centrele de durere ale creierului, în rândul copiilor care au fost mângâiați ușor, dar care au reacționat totuși la atingere.

„Părinții își ating intuitiv copiii cu această viteză optimă”, a declarat Rebeccah Slater, autorul principal al studiului. „Am presupus că o atingere ușoară reduce activitatea în centrii nervoși ai creierului responsabili cu durerea și am fost încântat să vede că avem dreptate.”, a completat experta.

Efectul, care e cauzat de activarea populației de neuroni numiți fibre C-tactile, prin atingeri ușoare, a fost observat la adulți, dar nu a fost clar dacă a fost învățat sau e pur și simplu instinctiv.

Există dovezi științifice că pentru a se dezvolta corespunzător, pentru ca inclusiv creierul să evolueze, este nevoie de atingerea fizică a bebelușului, de apropiere sub formă de ținut în brațe, mângâiere, legănat, sărutat, îmbrățișat. Atingerea pare să aibă potențial analgezic fără riscul apariției unor efecte secundare.

Constatările, publicate în revista Current Biology, ar putea fi de folos proaspeților părinți – ai căror bebeluși sunt agitați – și personalului medical din secțiile de neonatologie.

ARTICOLE SIMILARE

Jane Fonda anunță că are cancer. Ce tip de cancer are actrița

Andreea Damian

Cum arată noua casă a Adelei Popescu și a lui Radu Vâlcan

Andreea Damian

Mituri despre varice desființate de chirurgul Rafael Halpern: când este mai bine să te operezi dacă vrei să rămâi însărcinată

Oana

Cu ce se ocupă Magda Vasiliu la cinci ani după ce a plecat definitiv din România pentru a-și salva copilul de cancer

Andreea Damian

Adela Popescu, detalii picante de la naștere: „Eram în agonie…”

Andreea Damian

Kim Kardashian, între fetiș și modă

Andreea Damian

Scrie un comentariu