Home > Agenda > Un writer’s block criminal

Un writer’s block criminal

Se pare că în sezonul cinematografic toamnă – iarnă 2012 sunt la modă scriitorii şi problemele lor. Nu face excepţie colecţia de staruri de primă mână Seven Psychopaths, care vă va da pe spate din minim trei motive: distribuţia de primă mână, care-i include pe Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken, Woody Harrelson, Tom Waits într-o formă de zile mari şi cu câte o partitură excepţională; scenariul revigorant de nehollywoodian, cu dialoguri de un absurd delicios şi fina persiflare a tuturor clişeelor favorite ale filmelor cu gangsteri.

Oricum, preferatele mele sunt filmele în care personajul principal poartă numele scenaristului-regizor. E evident pentru toată lumea că un tip care scrie despre un tip suferind de un writer’s block sinistru vorbeşte din oarecare experienţă. Iar faptul că scenaristul / regizorul Martin McDonagh a ales să-şi numească eroul neinspirat la scris Marty e as “in your face” as it can get. Mai ales că au trecut cinci ani între ultimul său film, In Bruges şi noua producţie – şi asta într-o ţară în care regizorii de film de succes au cu ce să-şi facă filmele, dacă au scenariile gata la timp.

Deci, ca orice scriitor din acest univers, Marty (Colin Farrell) suferă de un writer’s block apoteotic, pe care-l udă la rădăcină cu tone de alcool. Dar, spre deosebire de noi, scribii de mâna a şaptea, Marty are un prieten foarte-foarte-foarte bun, actorul ratat Billy (Sam Rockwell), care crede atât de mult în muza lui Marty, încât e gata să măcelărească juma’ de univers, dacă acest mărunt gest de prietenie îi va debloca inspiraţia amicului său. Desigur, vorbim despre acea jumătate de univers formată din gangsteri lipsiţi de scrupule, degrabă vărsători de sânge nevinovat, pe care simţul dreptăţii al lui Billy nu-i tolerează.

Pentru că rolurile nu se prea înghesuie la uşa lui, Billy are o afacere secretă împreună cu Hans (Christopher Walken): fură câini de bogătaşi şi îi înapoiază contra recompensă. Asta până într-o zi, când proasta inspiraţie (da, ştiu, e un leitmotiv) îi determină să ia câinele şefului mafiot Charlie (Woody Harrelson – îmbătrânit, e drept, dar la fel de sărit de pe fix ca în toate marile filme care l-au consacrat: White Men Can’t Jump, Natural Born Killers sau The People vs. Larry Flint.)

Şi de aici, scenariul cu psihopaţi al lui Marty se scrie singur. Cum anume, şi cu ce sacrificii, urmează să descoperiţi vizionând filmul.

Reputatul rocker Tom Waits, în videoclipul Dansând cu iepuraşii.

(Sursă foto: needcoffee.com.)

Articole asemanatoare
creierul
Obiceiul nociv care îți distruge creierul
Mallorca și Ibiza va împiedica consumul excesiv de alcool al turiștilor – în câteva zone
Crăciun
Milenarii consumă acum mai puțin alcool și cred că e cool să facă un Crăciun teetotal
ketamina
Ketamina ar putea fi folosită pentru tratarea dependenței de alcool

Un writer’s block criminal

by   2 min
1