Home > Agenda > Ungaria impune o interdicție crudă privind dormitul persoanelor fără adăpost pe spații publice

Ungaria impune o interdicție crudă privind dormitul persoanelor fără adăpost pe spații publice

Legea a fost introdusă de guvernul primului ministru Viktor Orban, dar Organizația Națiunilor Unite a numit-o “crudă”, insistând că este împotriva drepturilor omului.

Noua interdicție condamnă viața pe străzi și a fost aprobată de Parlamentul de la Budapesta în iunie. Guvernul spune că faptul că poliția poate de acum să ridice persoanele care dorm pe spațiile publice este în “interesul societății în ansamblu”.

Modificarea legii intră în vigoare începând cu azi, 15 octombrie și este o versiune mai puternică a legii din 2013 care a făcut ca dormitul pe străzi să fie considerat infracțiune. Scopul său, potrivit inițiatorilor este “să se asigure că persoanele fără adăpost nu se află pe străzi pe timpul nopții și că cetățenii pot folosi spațiul public fără restricții”, a declarat Attila Fulop, secretar de stat.

În iunie, când legea fost pentru prima dată supusă votului, expertul în locuințe al Națiunilor Unite, Leilani Farha, a numit-o “crudă și incompatibilă cu legea internațională privind drepturile omului”. “Care este această” crimă “a persoanelor fără adăpost care dorm pe spațiile publice? Ei încearcă doar să supraviețuiască” a spus ea într-o scrisoare deschisă adresată guvernului.

Există aproximativ 11 000 de locuri disponibile pentru persoanele fără adăpost în adăposturile de stat dar experții spun că cel puțin 20.000 de persoane sunt fără adăpost în întreaga țară.

Luna trecută, Parlamentul European a votat pentru amendarea acțiunii în justiție, după ce deputații în Parlamentul European au declarat că tratamentul Ungariei vizând persoanele fără adăpost a contribuit la riscul de a încălca valorile Uniunii Europene. Guvernul din Ungaria declară că va crește finanțarea pentru furnizarea de locuințe fără adăpost. Și deși se știe că asta e o mare minciună căci în prezent nu există locuri sufieciente pentru toate persoanele rămase fără adăpost, guvernul maghiar insistă să spună că “persoanelor fără adăpost li se oferă cazare de zi și de noapte unde pot mânca, se pot spăla și se pot culca”.

Articole asemanatoare
Gay Travel: Budapesta
SHUKAR: expoziție de fotografii cu si despre rromi
Anca Thomas – De la Ciuleandra la cercurile selecte din Paris

Comenteaza acest articol

Ungaria impune o interdicție crudă privind dormitul persoanelor fără adăpost pe spații publice

by realitatea   1 min
0