Tabu
lifestyleSlider

Unul dintre cei mai mari autori americani, Philip Roth, a murit în vârstă de 85 de ani.

Autor a peste 31 de romane, Philip Roth a primit pe parcursul anilor un număr impresionant de premii literare, inclusiv Pulitzer pentru “Pastorala americană/ American Pastoral” (1997).

În urmă cu patru ani, scriitorul a spus că nu va mai scrie și se va concentra mai degrabă pe a nu face nimic. Ultimele cărţi ale lui Roth – “Everyman”, “Indignation”, “The Humbling” şi “Nemesis” – au fost lucrări scurte, adesea concentrate pe temele îmbătrânirii, declinului fizic, depresiei şi morţii. Scriitorul a decedat marţi spre miercuri noapte, într-un spital din New York, în urma insuficienţei cardiace congestive.

Roth s-a născut pe 19 martie, 1933, la Newark, New Jersey, a absolvit Universitatea Bucknell şi a urmat un masterat în literatură engleză la Universitatea din Chicago. A început să scrie scurte povestiri pentru Paris Review, Esquire, The New Yorker şi alte reviste în timp ce preda la Universitatea din Chicago.

Roth este considerat unul dintre cei mari autori americani moderni, fiind menţionat alături de Saul Bellow, John Updike, Norman Mailer şi Gore Vidal. Scenaristul David Simon – creatorul The Wire – a spus că Roth este “marele romancier american al lumii noastre postbelice”.  De altfel, David Simon lucrează în present la o adaptare pentru televiziune a cărții lui Roth – “Complotul împotriva Americii”, un roman în care scriitorul își imaginează cum ar fi fost dacă aviatorul de dreapta Charles Lindbergh ar fi devenit președinte în locul lui Franklin D. Roosevelt.

A fost numit antisemit de către diverse organizații ale evreilor la începutul carierei (asta deși el însuși este evreu), a fost catalogat drept misogin după aproape fiecare carte, s-a certat și cu cei de la wikipedia pentru că n-au vrut să șteargă o informație greșită din biografia lui Roth de pe pagina lor. A fost acuzat chiar că ar fi obsedat sexual. Roth a declarat apoi într-un interviu că scriitorii n-ar trebui să simtă rușine. Asta nu înseamnă să umpli pagini după pagini cu obscenități ci pur și simplu să nu te autocenzurezi atunci când te așezi să scrii.

Printre cele mai cunoscute volume scrise de Philip Roth se numără: “Viaţa mea de bărbat”, “Umilirea”, “Fantoma iese din scenă”, “Pastorala americană”, “Indignare”, “Operaţiunea Shylock”, “Povestea lui Orisicine”, “Sânul”, “Complotul împotriva Americii”, “Animal pe moarte”, “Complexul lui Portnoy”, “M-am măritat cu un comunist”, “Pata umană”.

ARTICOLE SIMILARE

Coca Cola, prima în topul companiilor care poluează cu deșeuri de plastic, pentru al doilea an la rând

Andreea Damian

Cum sa iti faci un machiaj doar cu eyeliner

realitatea

Unde a fugit Inna în plină pandemie după ziua ei

Tabu Tabu

Top vedete care s-au apucat de făcut sport acasă pe timp de Coronavirus

Tabu Tabu

Brad Pitt, întâlnire secretă cu Jennifer Aniston

realitatea

TRANSFORMA FIECARE MASA INTR-O EXPERIENTA CULINARA UNICA CU TABASCO® BRAND PEPPER SAUCE !

Scrie un comentariu