Tabu
FASHION

Upcycling fashion sau cum să reciclăm moda

Termenul upcycling a inceput să devină unul cotidian. Ce înseamnă și cum îl putem integra în viața noastră?

Upcycling este termenul folosit pentru reciclarea hainelor și a obiectelor care nu mai sunt folositoare. Utilizarea lor în alte scopuri nu numai că ne pune la încercare creativitatea, dar poate reduce cantitatea de deșeuri eliberată în mediul înconjurător. Iată căteva idei de upcycling pe care să le poți pune în aplicare chiar astăzi!

1. Cumpără de pe aplicații sau site-uri cu haine și accesorii pre-owned (sau second-hand)

Platformele Rebag sau The RealReal sunt pline de oferte cu obiecte de lux, de la haine, la genți și accesorii. Toate sunt originale, verificate, iar prețurile sunt pe măsură. În general vei găsi piese care la a doua purtare te vor costa mai puțin cu 20%, diferențele de preț ajungând chiar și la 60%. Un alt website potrivit pentru upcycling și cu tradiție în domeniu este Fashionpile, apărut în 1999. Echipa din spatele site-ului s-a specializat în vânzarea de genți de lux la mâna a doua.

2. Fă schimb de haine

Cu siguranță ai văzut la pietena ta un top pe care mereu ai vrut să îl porți și mai mult ca sigur este ceva în garderoba ta care i-ar surâde. Ce ar fi daca i-ai propune un schimb? Hainele și accesoriile pe care nu le mai folosești pot fi potrivite pentru altcineva, de aceea pe platformele de socializare au apărut grupuri unde membrii fac schimb de haine. Tot cu acest scop au apărut și aplicația SWAPR – dezvoltată de o echipă din România. Le permite femeilor să facă schimb de haine prin intermediul acesteia. Cineva urcă o poză pe aplicație, altcineva îi dă like, o căsuță de chat se deschide și astfel cele două pot comunica pentru a face schimbul.

3. Donează

Fie că alegi să îți donezi hainele unei persoane anume, ori către o cauză, ideea oferă beneficii de ambele părți. Tu vei avea mai mult loc în garderobă, iar cel ce va primi hainele se va bucura de noi obiecte vestimentare. Dacă alegi să implici și o cauză umanitară, cu atât mai bine. Lucrurile donate de tine vor fi vândute la prețuri mici, pe care oricine și le poate permite, iar profiturile vor merge către susținerea acelei cauze.

4. Transformă hainele în ceva nou!

Poți încerca să le dai hainelor tale o altă utilitate, iar pentru asta sunt o sumedenie de tutoriale pe YouTube. Tricourile de bumbac pot deveni lavete pentru praf sau suprafețele de sticlă, o rochie pe care nu o mai porți se poate transforma într-o fustă inedită și un top, iar un nou set de nasturi poate da un aer inedit sacoului vechi. Obiectele vestimentare pot redeveni parte din garderoba zilnică cu puțină creativitate.

Acestea sunt doar câteva idei de upcycling, iar noul trend nu se rezumă numai la modă, ci și la obiectele de uz casnic sau lucruri cu valoare mai mare, cum ar fi mașinile.

ARTICOLE SIMILARE

Diane von Furstenberg: primăvară – vară 2009

realitatea

TREND ALERT: Palarii de pai

realitatea

Nevoia de modă incluzivă pentru persoanele cu dizabilități devine tot mai mare

Andreea Damian

Simbol al puterii, accesoriu de modă, bastion social. Povestea din spatele ochelarilor de soare

Andreea Damian

O casă de modă face copii după rochiile purtate de vedete la Oscar

realitatea

Designerii brazilieni propun toalete pictate manual în nuanțe de alb și bej

realitatea

Scrie un comentariu