Tabu
HEALTH

Vaccin HPV compensat. Câte persoane din România s-au imunizat

Peste 25.000 de femei cu vârsta între 19 și 45 de ani s-au imunizat cu cel puțin o doză de vaccin împotriva virusului HPV, în ultimele opt luni de când acest ser este compensat 50% și pentru această categorie de vârstă, arată datele transmise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). 

Vaccinul contra HPV este compensat în totalitate pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 18 ani.

Numărul femeilor de 19-45 de ani care s-au vaccinat din decembrie 2023 – când a intrat în vigoare compensarea vaccinului – până la 15 august, conform datelor INSP:

  • 25.727 de femei au făcut prima doză de vaccin;
  • 469 de femei au făcut a doua doză;
  • 4.243 de femei au făcut a treia doză.

Schema completă de vaccinare pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani înseamnă 3 doze de vaccin. Intervalele dintre administrarea dozelor sunt două luni și șase luni.

Cât costă vaccinul

O doză de vaccin costă integral, în farmacie, în jur de 650 de lei. Compensată, ea costă puțin peste 300 de lei.

Rețeta pentru vaccinul HPV compensat poate fi eliberată fie de medicul de familie, fie de medicul specialist – ginecolog. În baza rețetei, vaccinul poate fi cumpărat din farmacie la jumătate de preț. După începerea vieții sexuale, recomandarea pentru vaccinare se face, de regulă, după o discuție cu medicul ginecolog și un test Papanicolau. 

HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. 

În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer, cel mai frecvent fiind cancerul de col uterin. Chiar dacă acest lucru se întâmplă mai rar, infecțiile cu HPV pot determina și apariția cancerului laringian, faringian, penian, vulvar, anal sau tegumentar. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Comoara toamnei: dovleacul. Beneficii spectaculoase pentru corp

Andreea Damian

Rezultatele îngrijorătoarea ale unui studiu: ce se găsește în sarea de bucătărie

Andreea Damian

TABU: Invenția care ar putea ajuta bărbații să-și alăpteze bebelușii

Andreea Damian

Un intestin sănătos, secretul pentru o piele strălucitoare

Andreea Damian

Cistita și remedii naturiste cu efect rapid

Andreea Damian

Amnezia după naștere. Iată de ce este un lucru bun pentru tine și copilul tău

Andreea Damian

Scrie un comentariu