Tabu
HEALTH

Venele varicoase, risc mortal pentru bolnavi. Ce ascunde această afecțiune

Venele varicoase, ce pot deveni vizibile pe picioare odată cu înaintarea în vârstă, nu dăunează doar aspectului ci pot creşte de cinci ori riscul de formare a cheagurilor de sânge, conform unui studiu recent.

O echipă de cercetători taiwanezi a analizat un grup format din peste 425.000 de persoane, jumătate dintre care aveau vene varicoase, şi a descoperit că această problemă de sănătate era asociată cu o creştere de 5,3 ori a riscului de tromboză venoasă profundă.

Cunoscute sub denumirea generică de tromboză venoasă profundă, aceste cheaguri pot reprezenta un pericol în cazul în care se deplasează către plămâni sau inimă.

„Venele varicoase nu reprezintă doar un motiv de îngrijorare din punct de vedere cosmetic sau simptomatic; ele pot fi asociate cu o creştere a riscului de apariţie a unor probleme de sănătate mult mai grave”, a declarat dr. Shyue-Luen Chang, unul dintre autorii studiului şi medic flebolog în cadrul departamentului de dermatologie de la Spitalul memorial Chang Gung din Taoyuan.

Ce sunt venele varicoase?

Venele varicoase te pot face mai puțin dornică să porți pantaloni scurți sau fustă, însă implicațiile acestora se pot întinde dincolo de natura cosmetică. Dacă nu îți tratezi venele varicoase, acestea pot conduce la ulcere ale pielii sau cheaguri de sânge la nivelul picioarelor. De asemenea, poate apărea o umflătura dureroasă denumită flebită.

Cine tratează venelor varicoase?

  • Un flebolog sau specialist în vene
  • Medic cu competență în radiologie intervențională
  • Doctor sau chirurg vascular

Tehnici de eliminare a venelor varicoase

  • Tehnica de scoatere (stripping) – o procedură chirurgicală invazivă prin care venele bolnave sunt eliminate prin incizii – un procedeu rar în zilele noastre, pentru tratarea venelor varicoase.
  • Prima măsură pe care doctorii o recomandă adesea sunt ciorapii compresivi. Purtarea ciorapilor reduce presiunea asupra venelor suprasolicitate. Cu toate acestea, nu vei scăpa de venele varicoase pe care le ai deja.
  • Tratamentul endovenos cu laser sau ablația prin radiofrecvență se realizează utilizând anestezia locală. Doctorul introduce un tub subțire (cateter) în vena bolnavă. Apoi energia cu laser sau cu radiofrecvență este utilizată pentru dezumflarea și închiderea venei. Procedura durează aproximativ o ora. Laserul este mai eficient, dar radiofrecvența cauzează mai puțină durere și disconfort postoperatoriu.
  • Flebectomia reprezintă o tehnică chirurgicală minim invazivă care înlatură venele bolnave folosind cârlige chirurgicale introduse prin incizii mici.
  • Scleroterapia este o tehnică ce poate fi utilizată pe venele varicoase și venele în pânză de păianjen. Este mai eficientă pe venele foarte mici. Se folosește un ac mic pentru injectarea unei substanțe care sclerozează pereții venosi și duce la obliterarea venelor. S-ar putea să ai nevoie de mai multe proceduri de scleroterapie.
  • Tratamentul cu laserul de suprafața expune pielea la lumină foarte puternică care va duce la dispariția venelor în timp. Funcționeaza cel mai bine pe venele varicoase și venele în pânză de păianjen mici. Majoritatea persoanelor necesită două până la cinci tratamente de 15 minute pentru micșorarea venelor.

Metode de prevenire a apariției venelor varicoase

  • Nu purta încălțăminte cu tocuri înalte. Aceasta poate împiedica circulația sângelui prin venele de la picioare. Evită să porți haine strâmte.
  • Evită constipația. Mâncarea bogată în fibre precum cerealele integrale, fructele, legumele și apa pot preveni constipația. Forțarea atunci când ai scaun poate dăuna venelor varicoase.
  • Mergi pe jos. Exercițiul fizic te menține în formă și îmbunătățește circulația picioarelor.
  • Evita statul în picioare pentru mult timp și nu ține picioarele încrucișate. Aceste activități forțează venele să lucreze mai tare și să pompeze sângele spre inimă.
  • Menține o greutate corporală sănătoasă. Dacă ești supraponderală există o presiune suplimentară asupra venelor.

ARTICOLE SIMILARE

Părinți, sunteți pregătiți pentru mahmureala de sărbători?

realitatea

Deșeurile din plastic poartă bacterii periculoase în jurul lumii

Andreea Damian

Alimente care pot reduce stresul

Andreea Damian

De ce apar alunițele și de ce este important să le identifici

Andreea Damian

Polifagia: care sunt semnele și cauzele acestei nevoi excesive de a mânca?

Andreea Damian

Ce trebuie sa stii inainte sa iti albesti dintii

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu