Tabu
Image default
LIFE & LOVE Slider

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: Toleranța nu este o valoare în sine

În lupta împotriva unei educații sexuale normale predate adolescenților în școli, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a jignit o întreagă categorie socială și o etnie dar tot nu consideră că a greșit.

În urmă cu câteva zile, Vasile Bănescu declara apropos de numărul mare al minorelor însărcinate din România că: “E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie romă sau o fată care a fost abuzată sexual sau o fată care a abandonat școala, care trăiește fără părinții ei, plecați în străinătate și care, bineînțeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situația nefericită de a fi gravide din cauza lipsei de educație sexuală. Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice. Abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa accesului la informare virtuală, deci pe internet, în mediul rural și, nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie, unde, după cum bine știm, viața sexuală se începe mult mai devreme”.

E-Romnja și Centrul Filia au depus apoi o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării România cu privire la declarațiile discriminatorii ale domnului Vasile Bănescu, Purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, la adresa fetelor rome și fetelor aparținând diferitelor categorii defavorizate. Vasile Bănescu a revenit cu explicații însă ele nu sună deloc mai bine: “Afirmațiile mele nu conțin absolut niciun element discriminatoriu. Ele au ca fundament viziunea creștină asupra educației copiilor și adolescenților și au făcut referire exclusiv la presupusa utilitate a introducerii în curricula școlară a educației sexuale ca disciplină de sine stătătoare și la argumentarea necesității acesteia. Având în vedere că graviditatea în rândul minorelor apare mai frecvent în anumite spații sociale bine definite sau în rândul etniei rrome din țara noastră (ale cărei tradiții și cutume specifice legate de căsătorie au fost recunoscute ca atare de chiar reprezentanții săi), nu consider că aș fi fost ireverențios la adresa cuiva sau că aș fi discriminat pe cineva. Consider că nu orice referire în discursul public la un grup social, etnic sau de orice altă natură constituie un act de discriminare.”

Atitudinea sa este explicabilă dacă ne gândim că la un moment dat, la începutul lunii mai, spunea că ”Toleranța nu este o valoare în sine. Din punct de vedere creștin toleranța este o slăbiciune pentru că te pune în situația de a nu pune capăt răului și de a-l păstra lângă tine sub forme mai mult sau mai puțin benigne. Din punct de vedere creștin lucrurile stau altfel. Fermitatea în fața răului e recomandată. Nu în fața persoanei, repet, persoana niciodată nu e discreditată în creștinism, oricât de păcătoasă ar fi ea, dar răul pe care îl propagă în spațiul public, și nu numai, trebuie stopat. Așadar toleranța nu este o valoare. (…)”

Înțeleg deci că dintre reprezentantele creștinătății, doar religia ortodoxă nu este tolerantă căci, să nu uităm, în timp ce liderii ortodocși sunt din ce în ce mai intoleranți cu minoritățile de orice fel, Papa Francisc, reprezentantul suprem al catolicismului invită la toleranță. A făcut-o de Crăciun în 2017, atunci când a cerut toleranță pentru imigranți și cei care-și părărsesc locuințele și țările, a cerut toleranță în 2016 pentru minoritatea gay, spunând că Biserica Romano Catolică și creștinii ar trebui să-și ceară scuze pentru felul în care au fost tratați homosexualii și a cerut tuturor credincioșilor să aibă toleranță unii față de ceilalți. Religia ortodoxă însă, dacă ar fi să ne luăm după părerea purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, nu tolerează nici romii și nici săracii. De homosexuali nici nu mai vorbim.

Și în timp ce la noi Biserica se luptă cu o educație sexuală sănătoasă în locul misterului cu care înconjurăm adolescența și hormonii ei să nu uităm asta.  Potrivit datelor oficiale, România are cele mai multe mame adolescente din Europa. 9.282 de minore au născut în 2015, în timp ce 676 de mame aveau între 10 şi 14 ani. Anual româncele fac peste 70.000 de avorturi, iar una din zece femei care avortează este adolescentă.

ARTICOLE SIMILARE

Lidia Buble, în conflict cu tatăl ei din cauza iubitului cubanez

Andreea Damian

Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Marius Lăcătuș

Tabu Tabu

Mentine-ti silueta de Paste!

realitatea

Drepturile pe care femeile riscă să le piardă în Afganistan

Andreea Damian

Tendința sezonului primăvară-vară 2021: UPCYCLING-ul

Andreea Damian

Ultimul sezon din Urzeala tronurilor va conține cea mai mare scenă de luptă din istoria televiziunii

Andreea Damian

8 comentarii

radu 24 June 2018 at 1:50

In citatul domnului Vasile Banescu pe care il redati in acest articol apare foarte direct ideea ca fermitatea, altfel spus intoleranta, nu trebuie utilizata niciodata contra persoanelor, de orice etnie, statut social sau din orice alt grup ar face parte. Apoi spuneti ca dansul recomanda intoleranta fata de romi, saraci si homosexuali.
Vreti sa spuneti ca romii, saracii si homosexualii nu sunt persoane???
Intolerantilor!

Răspunde
Dora Constantinovici 25 June 2018 at 14:25

nu are sens să răstălmăciți sensul cuvintelor domnului Bănescu, știu foarte bine ce a vrut să spună (de altfel este foarte clar) deci e inutil să încercați să o dați la întors 🙂

Răspunde
radu 26 June 2018 at 11:53

Dumneavoastra produceti o microagresiune prin acest articol. Ceea ce promovati dumneavoastra este un discurs al urii, asa ca va rog sa imi respectati spatiul de siguranta. Va multumesc.

Răspunde
Dora Constantinovici 26 June 2018 at 16:03

spațiul dumneavoastră este cât se poate de sigur, stați liniștit 🙂

Răspunde
radu 27 June 2018 at 8:55

Ma sperie ca pareti sa stiti despre ce vorbesc si ca ma luati in serios #sad.
Va rog sa nu mai incercati sa aduceti marxismul cultural si in Romania.
Va apreciez ca sunteti deschisa catre dialog totusi. Sarut mana.

Răspunde
Dora Constantinovici 27 June 2018 at 14:04

nu vă iau în serios, sunt doar politicoasă 🙂

Răspunde
radu 30 June 2018 at 3:34

bine, va iert, dar sa nu mai publicati astfel de articole.

Dora Constantinovici 30 June 2018 at 17:29

e o iertare inutilă 🙂 voi încerca să public cât mai multe articole ca ăsta

Scrie un comentariu