Home > Lifestyle > Stiri > 30 milioane de euro? VEDETE jefuite de un broker: Tudor Chirila, Dan Negru, Andreea Raicu

30 milioane de euro? VEDETE jefuite de un broker: Tudor Chirila, Dan Negru, Andreea Raicu

Cristian Sima, brokerul din Sibiu care a fugit cu banii clienților, iar de  zece zile nu a mai fost de găsit, a făcut primele declarații la Realitatea TV.  El a recunoscut că a pierdut banii clienţilor, în jur de 2 milioane de euro şi 2  milioane de dolari, și a mărturisit că se teme pentru viața lui. Intre clientii carora Sima le-a pierdut banii se numara Tudor Chirila, Dan Negru, Andree Raicu etc.

”Sunt pe o insulă. Aşa cum am declarat, am pierdut banii clienților. Nu am  plecat cu niciun ban, nu am niciun ban în niciun cont ascuns. Toate conturile  sunt declarate. Toată nebunia asta aţi creat-o dumneavoastră presa. Eu am plecat  pentru că eram cu presiunea ajunsă la maxim. Am pierdut cam două milioane  de euro şi două milioane de dolari. Am tranzacţionat prost şi am  pierdut. Îmi este frică pentru viața mea. Imi este frică efectiv  fizic. Nu am nicio boală. Am făcut tranzacţiile de  capul meu şi nu este nimeni implicat de la WBS.

Toată vina îmi aparţine. Am răspunderea morală pentru ce am  făcut. Primesc amenințări. O să cedez nervos. Pierderile au apărut în luna mai,  când am investit la bursa din Sibiu. Clienții mei sunt oameni importanți în  România. Sunt într-o țară, bine-mersi, într-o țară arhicunoscută. V-am dat  numărul de telefon, puteți lua prefixul și afla unde sunt. Nu am bani de  la cămătari. Am un credit la o bancă italiană, atât. O să vă spun cum am fost  președinte la Sibex, despre alegerile de la bursă. Nu poate să plece cineva,  fără să știe nimenui de el? Nu am plecat cu nici un ban. Am plecat pentru că anticipasem că va fi acest scandal.  Pentru imaginea mea nu se mai poate  face nimic. Credeți că dacă vin cu patru milioane se va repara imaginea mea. Da, sunt în Islanda. Sunt la Reykjavik. Nu știu când  o să mă întorc. Nu vin în țară, momentan scriu ce am de scris. Oricum se afla  unde sunt: am luat un bilet de avion, sunt în spațiul Schengen. Am vrut  doar să câștig timp. Am închiriat o garsonieră un pic mai mare. Vreau să scriu toată povestea pieții de capital, se va afla asta oricum, chiar dacă eu o  să mai fiu sau nu o să mai fiu. Mă simt mai protejat aici“, a declarat  Sima la Realitatea TV.

Reamintim că Sima a fost demis marți, 9 octombrie, din fruntea Bursei Sibiu,  iar de 12 zile nu a mai putut fi contactat de colegi. Majoritatea clienților săi  bănuiesc că acesta ar fi fugit cu banii. Brokerul sustine ca incearca sa recupereze banii, fie facand tranzactii noi fie vanzandu-si proprietatile imobiliare, inclusiv casa din Elvetia.

Plecarea neanunţată din România a lui Cristian Sima la începutul lunii  octombrie e văzută de experţii din domeniul economic, care stăpânesc foarte bine  informaţiile din piaţa financiar-bancară, ca fiind una planificată de mai multă vreme. Acest lucru, cuplat cu informaţiile conform cărora înainte de a părăsi  România Sima şi-ar fi vândut toate bunurile – active şi acţiuni la diverse  instituţii financiare sau media (n.r. – în 24 septembrie anul acesta, a cedat  cele 9 procente pe care le deţinea la Hotnews), case şi terenuri. Mai mult decât  atât, afaceristul ar fi divorţat de soţia sa, Anca, toate aceste fapte conturând  un tablou din care reiese că, de fapt, “fuga” brokerului n-ar fi decât încă o  escrocherie ale cărei scopuri rămân, deocamdată, în ceaţă. Tot neclară e şi  atitudinea pe care Sima o exprimă prin scrisorile trimise presei. De ce ar simţi  nevoia “un fugar” să dezvăluie detalii legate de locul în care s-ar afla şi  informaţii despre oamenii pentru care a lucrat.

«Mişca» banii prin bănci din Panama şi  Honduras

Modul în care Cristian Sima ar fi acţionat pentru a-şi ţepui clienţii pentru  care a jucat la Bursă a fost descris ieri, pentru România TV, de surse din  mediul economic. Conform acestora, Sima tranfera banii prin bănci private din  Panama şi Honduras, locuri cunoscute drept “paradisuri fiscale” unde nu se  plătesc impozite decât la niveluri foarte mici.

De când a dispărut, toată lumea a vrut să audă veşti despre Cristian Sima. Şi  nu a trecut mult până când pe piaţă au apărut mai multe scrisori atribuite  brokerului acuzat că a pierdut banii mai multor clienţi cu ştaif. Dacă în prima  scrisoare Sima recunoaşte că a pierdut banii clienţilor, în a doua, el vorbeşte  despre cum i-a cunoscut pe unii clienţi şi ce relaţii a avut cu ei. În ultima  epistolă, apărută ieri, afaceristul susţine că nu se ascunde şi că nu încearcă să-şi spele imaginea. Iată câteva paragrafe din scrisori:
“Nu vreau să credeţi că mă justific pentru pierderile din Bursă aruncând noroi în jur. Vreau doar să povestesc cum am ajuns aici şi, mai ales,  cum voiam să ies. Pentru a calma un pic lucrurile, vreau să vă spun ca WBS  Holding nu a avut niciodată mai mult de 60 de clienţi, toţi au acceptat riscul,  mulţi au retras deja o mare parte din capital şi alţii au retras chiar mai mult  decât au depus. Toată vina pentru situaţia în care s-a ajuns îmi aparţine. Eu  mi-am asumat toate riscurile, eu am luat toate deciziile, nici un angajat nu e  răspunzător pentru nimic. Nimeni nu e vinovat în afară de mine, nici CNVM-ul,  nici clasa politică, nici «oamenii de onoare», nici onorabilii clienţi. Am  nevoie să spun însă tot adevărul pentru ca sistemul financiar politic de la noi şi nu numai să fie înţeles. Nu am nici un ban ascuns, dar evident am o  responsabilitate morală pe care mi-o asum în totalitate. Şi undeva, într-un colţ ascuns, încă mai cred că toată lumea îşi va recupera capitalul… nu şi  aşteptatul profit.”
“Nu am fugit, nu mă ascund şi sunt înregistrat la această adresă cu nume şi prenume şi cu paşaportul meu valabil. (…) Nu vreau să mă scuz că am  pierdut banii, nu caut să-mi spăl imaginea care va fi terfelită şi, dacă mâine  aş veni cu 4 mil. cash, nici nu vreau să spun aţi semnat, v-aţi asumat riscul,  am pierdut, asta e. Nu mă spijină nimeni acasă, nimeni nu ştie unde sunt, deşi  nu mă ascund, la urma urmei nu există nici o plângere şi nici un mandat. (…)  Am cerut ajutorul lui Cătălin Predoiu. Cătălin m-a dus la Viorel  Hrebenciuc.”
“Am 2.500 de franci, trei cărţi de credit care sunt blocate din  lipsă de fonduri şi un cont în Bursă la GS de 10.000 de euro, cu care trebuie să câştig ca să reuşesc să supravieţuiesc două luni, pentru a scrie. Moral sunt  responsabil în totalitate de pierderile clienţilor, deşi au semnat că îsi asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil şi de câştigurile de până acum? Am fost  mereu un luptător şi cred şi acum că lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era  imposibil să-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a  clienţilor, lăcomie pe care am exploatat-o la maximum în demersul meu de a le  câştiga încrederea şi respectul.”

Articole asemanatoare
andreea raicu
Andreea Raicu a împlinit 43 de ani! Care e secretul frumuseții ei și cum arăta la debut
Ce spune Andreea Raicu despre cea mai importantă dintre pasiunile ei
andreea-raicu
Cu ce își ocupă timpul Andreea Raicu în izolare
dan negru
Cum s-a dat viața lui Dan Negru peste cap din cauza coronavirusului

Comenteaza acest articol

30 milioane de euro? VEDETE jefuite de un broker: Tudor Chirila, Dan Negru, Andreea Raicu

by   4 min
0