Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Studii Milano-Bicocca, în colaborare cu Galeria de Artă Modernă și Muzeul de Istorie Naturală a arătat că vizitarea unui muzeu poate reprezenta o terapie eficientă pentru a reduce stresul.
Studiul a implicat participarea a 400 de persoane, cel mai în vârstă de 89 de ani, cel mai tânăr de 18.
Muzeul te face să te simți mai bine şi este un antidot împotriva stresului în sine. Dacă apoi se adaugă o vizită realizată cu tehnici de Mindfulness și Art Therapy, rezultatul este amplificat. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea din Milano-Bicocca și de la Universitatea din Torino, dezvăluind rezultatele studiului, care a început în 2022.
Datele arată că urmărirea unui program de Mindfulness în interiorul unui muzeu reduce anxietatea și stresul cu 25%, iar cu terapie prin artă sau prin participarea la un tur ghidat, scăderea este de aproximativ 20%.
Annalisa Banzi, cercetător la Centrul de studii despre istoria gândirii biomedicale din Bicocca, care coordonează proiectul și de unde a început totul a declarat pentru La Repubblica: „Acest proiect a fost creat pentru persoanele care nu au boli specifice, dar au fost testate de această perioadă istorică în care, chiar și în urma pandemiei, anxietatea, stresul, tulburările de somn au crescut teribil”.
Grupuri de câte zece, cincisprezece persoane odată au fost invitate să viziteze muzeele și să participe la activitățile organizate în cadrul acestora de universități precum „mindfulness”, care reprezintă o strategie de meditație care aduce persoana în prezent, prevenind-o să fie distrasă de amintiri și visuri când se încheie procedura, o tehnică de relaxare folosită în toată lumea, în acest caz folosind opere de artă.
Claudio Lucchiari, profesor de psihologie la universitate a precizat pentru presa din Italia: „Am măsurat eficacitatea acestor tehnici pe termen scurt, dar suntem convinși că, atunci când sunt implementate pe deplin, acestea pot avea efecte pe termen lung sau mediu asupra stresului”.
Au fost folosite șase tehnici: Mindfulness, Art Therapy, Nature+Art, Visual Thinking și ArtUP și a fost introdusă și o altă tehnică, Yoga-Chair. Toate au fost eficiente, în moduri diferite, de aceea cercetătorii vor încerca crearea unor experiențe “anti-stres” personalizate.
Sursa: Tabu.RO