Home > Agenda > YouTube interzice videoclipurile „periculoase sau dăunătoare”

YouTube interzice videoclipurile „periculoase sau dăunătoare”

YouTube

Un om a fost împușcat mortal în timp ce încerca să se apere de glonț cu o enciclopedie, iar câțiva părinți își înscenează propria moarte ca să-și sperie copii. Astfel de clipuri vrea Youtube să interzică de acum înainte. „Aceste materiale nu își au locul pe YouTube”, au declarat reprezentanții Google.

Decizia YouTube a fost luată după ce mai multe provocări filmate și postate pe YouTube au avut drept rezultat moartea sau accidentarea gravă a cuiva. Platforma de materiale video deținută de Google susține că toate cascadoriile și provocările care pun oamenii în pericol sunt împotriva politicii site-ului. Totuși compania nu pare să reuşească să impună regulile, sugerează un raport realizat de Buzzfeed, potrivit căruia imagini ce înfăţişează sau sugerează comportamente violente şi brutalitate încă mai apar pe site, în ciuda promisiunilor făcute de YouTube încă din aprilie anul trecut. Mai mult, unele videoclipuri de acest fel au atras milioane de vizualizări.

De altfel, de mulți ani YouTube a devenit „gazda” multor provocări virale sau chiar farse, care sunt urmate apoi de consecințe grave sau chiar mortale. YouTube susţine că „are în vedere impunerea unor norme prin care sistemul de plăţi pentru popularitate să nu mai poată încuraja asemenea abuzuri”. Aplicarea noilor norme privind farsele se poate dovedi și mai dificilă, dat fiind ambiguitatea asupra a ceea ce poate să fie considerat sau nu dăunător, potrivit BBC.

De acum încolo, site-ul susţine că nu va mai accepta videoclipuri care conţin farse ce transmit sentimentul de pericol sau răniri grave. Astfel sunt incluse farsele prin care cineva este păcălit că ar fi în mare pericol, chiar dacă nu există nicio ameninţare reală.

Cei de la YouTube au spus că lucrează cu psihologi specializaţi în problemele copiilor despre ceea ce ar putea constitui o experiență traumatizantă pentru micuți. Nu au postat o listă completă de scenarii, dar au spus că-l includ și pe acela în care un copil este păcălit de părinții lui că au murit.

Anunţul companiei vine pe fondul mai multor drame petrecute în ultimii ani. O tânără din Minnesota (SUA), Monalisa Perez, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnată la şase luni de închisoare după ce şi-a împuşcat mortal iubitul, pe Mario Ruiz. Cuplul spera că videoclipul pe care îl realiza, cu o enciclopedie folosită pentru a stopa glonţul ce îl viza pe Ruiz, ar fi devenit viral pe YouTube.

Tot în 2018, American Association of Poison Control Centers a remarcat o creştere a cazurilor de îmbolnăvire cauzată de înghiţirea unor capsule cu detergent de rufe, în urma unei provocări online. Iar, luna trecută, o provocare inspirată de lungmetrajul „Birdbox” i-a făcut pe mai mulţi utilizatori ai platformei online să participe la activităţi cotidiene legaţi la ochi, cel puţin o persoană fiind spitalizată după ce a fost implicată într-un accident rutier.

Articole asemanatoare
Documentarul „Coachella: 20 de ani în deșert” va fi difuzat pe YouTube (premieră trailer)
Youtube
Youtube dezvăluie cele mai vizionate clipuri muzicale în 2019
Youtube
Campania de plantare a copacilor de pe YouTube a strâns peste 8 mil. $ în mai puțin de o săptămână
youtube
Cum face bani YouTube din videoclipuri false despre vindecarea cancerului

YouTube interzice videoclipurile „periculoase sau dăunătoare”

by Andreea Damian   2 min
1