Home > Lifestyle > Stiri > Zaha Hadid pe muzică de Bach

Zaha Hadid pe muzică de Bach

Anul trecut, arhitecta de origine irakiană Zaha Hadid – unul dintre cei mai proeminenți arhitecți ai momentului – a fost invitată să creeze designul pentru o sală de concerte la Manchester Art Gallery (Manchester, Marea Britanie).

Proiectul s-a concretizat anul acesta printr-o instalație de artă gigantică, special concepută pentru seria de concerte cu muzică de Bach susținute la galeria britanică cu ocazia Festivalului Internațional de Cultură Manchester, desfășurat între 2 și 19 iulie 2009. Așa încât, un spațiu intim, asemenea saloanelor de secol al XVIII-lea în care aristocrații ascultau sonate de Bach, a fost transformat într-unul ultramodern dominat de instalația cu forme spațiale ale Zahei Hadid. Realizată împreună cu echipa sa de arhitecți, lucrarea este formată dintr-un schelet metalic îmbrăcat în lycra albă și suspendat de tavan, ce traversează ca o panglică uriașă împietrită încăperea, închizând, în mijloc, o sală de concerte cu 192 de scaune negre Verner Panton rânduite în fața scenei.

Lucrarea Zahei Hadid nu este, însă, doar o impresionantă instalație de artă, ci și un obiect funcțional din punct de vedere acustic care, datorită panourilor speciale inserate în interiorul lucrării și fixate deasupra scenei, face ca sunetul să se propage unitar. Detalii despre cum a fost realizată această lucrare, despre originalitatea operei Zahei Hadid și despre cum aceasta a răzbit într-o lume dominată de bărbați – arhitectura – aflați din ultimul număr al revistei MONEY EXPRESS


Loading...

Comenteaza acest articol

Zaha Hadid pe muzică de Bach

by realitatea   1 min
0