Tabu
LIFESTYLESlider

Zece pași spre un Crăciun mai durabil

De la reducerea amprentei de carbon până la compostare, experții Centrului Shi pentru Sustenabilitate de la Universitatea Furman împărtășesc sfaturile lor pentru un Crăciun mai ecologic. Decembrie e luna în care dăruim. Dar dăruind, mulți dintre noi poluăm. Mai mult decât în altă perioadă a anului. De Sărbători aruncăm cu 25% mai multe deșeuri, potrivit Agențiilor pentru Protecția Mediului.

Ambalajele de la cadouri, cutiile de la jucăriile copiilor, fundițele, toate acestea au un impact asupra mediului. Deșeurile pe care le producem de Crăciun ocupă spațiu în depozitele de deșeuri, emit dioxid de carbon (dacă se descompun) și afectează flora și fauna (dacă nu se descompun).

„Există, de asemenea, un impact negativ asupra mediului și uneroi, social, asociat cu întregul ciclu de viață al tuturor acestor produse, de la extracția materiilor prime la producție și transport și eventual utilizare  și apoi aruncarea lor”, spune Wes Dripps, director al Centrului Shi pentru Durabilitate de la Universitatea Furman. „Fiecare dintre aceste etape din ciclul de viață al produsului necesită materiale, energie și apă. Toate generează emisii de carbon care contribuie la schimbările climatice și uneori au practici de muncă discutabile. Toate acestea contribuie la nesustenabilitatea consumerismului de sărbători.”

Din fericire, Centrul Shi pentru Durabilitate propune câteva alternative să ai Sărbători de iarnă mai prietenoase cu mediul.

  1. Călătorești? Un zbor dus-întors din București la Viena va emite aproximativ 4 tone de carbon. Alege o alternativă mai sănătoasă pentru mediu, cum ar fi trenul. E adevărat, călătoria durează mai mult, dar măcar ți-ai îndeplinit datoria morală față de planetă.
  2. Renunţă la a mai cumpăra în fiecare an îmbrăcăminte cu specific de Crăciun. De obicei, conțin plastic și sunt adesea purtate doar o dată sau de două ori pe an. Celor care nu pot rezista tendinței li se recomandă să reutilizeze puloverul de anul trecut sau să cumpere second-hand.
  3. Reduceţi ambalajul cadourilor. Încercați să evitați cadourile care vin în ambalaje excesive și renunţaţi la hârtia de ambalat cu sclipici, etichete pentru nume, și calendare de cu ciocolăţele ambalate individual, deoarece acestea nu pot fi reciclate. În schimb, înfășurați cadourile în hârtie sau într-un ziar. O alternativă sunt și sacoșile de pânză, care sunt reutilizabile, așa că le poți folosi și în anii următori.
  4. Trimite felicitări și cadouri digitale. Cărțile electronice sunt o variantă de cadou mai rapidă, mai ușoară și mai sigură decât o carte clasică. Albumele foto sunt alternative amuzante, interactive și mai ieftine.
  5. Cumpără un brad de Crăciun adevărat, în ghiveci, pe care îl poți folosi mai mulți ani și pe care îl poți planta în grădină. Dacă prefer bradul de plastic trebuie să știi că se recomandă să-l folosești 5-10 ani pentru a fi sustenabil. O altă variantă ar fi să apelezi la firme care oferă brazi de închiriat.
  6. Pentru o alternativă mai ecologică, creează-ți propriile ornamente folosind tuburi vechi de role de toaletă și lasă propria imaginaţie să lucreze.
  7. Becurile LED sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic, iar dacă cea de anul trecut s-a ars, nu uita să o duci la reciclat.
  8. Ești invitat la o petrecere? Nu-ți cumpăra o ținută nouă, cu siguranță găsești ceva drăgut din anii anteriori.
  9. Ce faci cu resturile de mâncare? În primul rând, păstrează-le în recipiente din plastic. Cele care nu pot fi consummate sub formă de sandviș, de exemplu, transformă-le în compost (cafea, resturi de fructe și legume). Evită să arunci la gunoi produse de origine animală, ci apelează la o firmă.
  10. Petrece mai mult timp cu familia și cu prietenii. Dăruiește mai puține lucruri material, ci oferă puțin mai mult din timpul tău pentru a discuta.

ARTICOLE SIMILARE

Michelle Pfeiffer împlinește 65 de ani și împărtășește secretele aspectului ei tineresc

Andreea Damian

Rona Hartner, citată în instanță la trei luni de la deces

Andreea Damian

Mic dejun la Tiffany’s timp de o lună! Brandul de bijuterii lansează cel mai scump calendar advent

Andreea Damian

Dana Budeanu se retrage de pe YouTube. Și-a şters toate clipurile. Care este motivul

Andreea Damian

Lena Horvath, despre ginecologul care a vrut sa scoata demonul din ea: “M-a injunghiat! Guitam ca un porc”

Cum să crești o mulțime de plante de interior și cu ce te ajută ele

realitatea

Scrie un comentariu