Tabu
Image default
CULTURE Slider

Ziua Culturii Naționale | Maraton de spectacole-lectură

Pe 15 ianuarie se sărbătorește Ziua Culturii Naţionale. Cu această ocazie, Teatrul Naţional Târgu-Mureş va găzdui, timp de 24 de ore, un maraton de spectacole-lectură. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural”, iniţiat şi produs de Asociaţia Pentru Teatru Liviu Rebreanu.

Dramaturgie românească

Maratonul Ro.Drama va avea loc în cursul zilei de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. În cadrul evenimentului, va fi difuzată, în regim de live streaming, timp de 24 de ore fără întrerupere, o serie de spectacole-lectură inspirată de dramaturgia românească din perioada 1865-1918. 

Grație spectacolelor difuzate, publicul va putea (re)descoperi opere dramaturgice emblematice precum Răzvan și Vidra de Bogdan Petriceicu Hașdeu, O noapte furtunoasă şi Năpasta de Ion Luca Caragiale, drame istorice ca Vlaicu Vodă de Alexandru Davila şi Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, teatrul de idei al lui Camil Petrescu din Jocul Ielelor  sau tragicomedia Patima roșie de Mihai Sorbul.

Maratonul de spectacole-lectură este pregătit de trupa de actori a Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu împreună cu studenții de la Actorie ai Universității de Artă Târgu Mureș și va fi difuzat live, atât pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului, cât și pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu.

Invitație la dialog

De asemenea, evenimentul cuprinde și discuții legate de temele principale ale pieselor sau de contextul istoric în care acestea au fost scrise. În acest fel, spectatorii virtuali vor avea șansa să pătrundă în universul laboratoarelor de creație ale spectacolelor și să descopere informații noi despre dramaturgia românească.

Proiectul dedicat Zilei Culturii Naționale mai cuprinde și o sesiune de Atitudini – corespondențe ale unor personalități ale culturii române, compusă din 13 pastile video (ce vor fi difuzate în perioada 16-28 ianuarie), precum și un program intitulat Dialog între generații, prin care sunt realizate 3 întâlniri cu șase regizori din România, care vor vorbi despre teatrul viitorului și misiunea regizorului, planurile subterane alte teatrului popular și legăturile dintre universul interior al artistului și universul scenic al creației.

ARTICOLE SIMILARE

“Tour de France”

realitatea

Teatrul Românesc a mai pierdut o stea. A murit Olga Bucătaru

Andreea Damian

Consumatorul verde cumpără în exces produse prietenoase cu mediul, fără să aibă neapărat nevoie

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 25 mai

realitatea

Mestesuguri – fotografii de Sorin Onisor

realitatea

Povestea emoționantă a câinelui adoptat de designerul Stephan Pelger

Tabu Tabu

Scrie un comentariu