Tabu
Image default
CULTURE Slider

Ziua în care muzica a ars: sute de mii de înregistrări, distruse în incendiul de la studiourile Universal

Incendiul care a distrus în urmă cu 11 ani studiourile Universal din California a produs mai multe pagube decât s-a știut. Aproximativ o jumătate de million de înregistrări audio s-au pierdut pentru totdeauna, inclusiv melodii nelansate a zeci de artiști renumiți, potrivit unei anchete The New York Times. Cotidianul American vorbește despre „cel mai mare dezastru din istoria muzicii”.

Dezastrul a avut loc pe 1 iunie 2008. Incendiul a pornit la ora 4.44 într-unul dintre studiourile de sunet, iar flăcările s-au extins rapid și la celelalte clădiri de pe terenurile de aproape 100 de hectare. La momentul respectiv, reprezentanții studiourilor Universal a raportat că numai platourile de filmare de la King Kong a fost distrus, precum și copii vechi ale videoclipurilor. Acum, se pare că și muzica a fost pierdută în flăcări.

Asta înseamnă că înregistrări importante ale artiștilor Billie Holiday, Louis Armstrong, Bing Crosby, Ella Fitzgerald și Judy Garland dar și Aretha Franklin au fost distruse pentru totdeauna. Pe lista „victimelor” se mai află Ray Charles, BB King, The Four Tops, Neil Diamond, Sonny & Cher, Joni Mitchell, Cat Stevens, Elton John, Eric Clapton, The Eagles, Aerosmith, The Police, Sting, REM, Janet Jackson, Guns N ‘Roses, Mary J. Blige, No Doubt, Snoop Dogg, Nirvana, 2Pac, Eminem și 50 Cent.

Potrivit The New York Times, studiourile Universal au vrut să păstreze secret pierderile suferite și să le dezvăluie doar artiștilor implicați, în particular. În documentele confidențiale din 2009, Universal Music Group estimează că s-au pierdut circa 500.000 de cântece.

Flăcările au mistuit și un depozit care adăpostea videoteca studiourilor Universal. O mare parte dintre cele 50.000 de benzi video au fost pierdute, însa negativele din „arhiva de aur” păstrate în altă parte nu au fost afectate. Incendiul a distrus și arhiva mai multor emisiuni TV. „Avem dubluri pentru absolut orice. Nimic nu este pierdut pentru totdeauna”, declara pe atunci directorul Universal, Ron Meyer, citat de publicația Hollywood.

În studiourile Universal s-au realizat filme celebre precum „ET”, „Fălci” sau „Jurassic Park”, iar locul a devenit în timp o destinație a turiștilor cinefili. Acesta a fost cel de-al doilea incendiu al studiourilor. În anii ‘90, un alt incendiu pus de o mână criminală a provocat pagube de 50 de milioane de dolari.

 

ARTICOLE SIMILARE

Meteorologii americani îngrijorați de 5G – în România Strategia 5G a fost aprobată

Dora Constantinovici

Modelul fără lenjerie intimă de la Cannes, amendat și condamnat în țara sa din cauza ținutei

Andreea Damian

Billie Marten: depresia m-a făcut să compun cel mai fericit cântec pop

realitatea

Înapoi la noțiuni de bază. Ghidul tău către o garderobă minimalistă

Andreea Damian

Scrisorile secrete ale lui Victor Ponta

7 cele mai bune machiaje de Halloween

Andreea Damian

2 comentarii

Ziua în care muzica a ars: sute de mii de înregistrări, distruse în incendiul de la Universal - Stiri eZZ 14 June 2019 at 2:13

[…] Ziua în care muzica a ars, totul pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu