Tabu
HEALTH

Zona zoster: primele simptome care ar trebui să te alerteze

Ai avut vreodată varicelă? Deci, ești potențial susceptibil la zona zoster, mai ales dacă imunitatea este slăbită. Iată cum să recunoști această boală.

Zona zoster (sau herpes zoster ) este o boală infecțioasă caracterizată printr-o erupție cutanată dureroasă. Este cauzată de reactivarea virusului varicelei, care aparține familiei herpesvirusurilor. Prin urmare, apare la o persoană care a avut deja varicelă, cel mai adesea în copilărie.

Ce cauzează zona zoster?

După recuperarea de varicelă, virusul nu dispare complet: rămâne inactivat la nivelul rădăcinilor nervoase. Ani mai târziu, se poate reactiva și duce la apariția zona zosterului. Concret, virusul se înmulțește la nivelul unui ganglion nervos și străbate fibrele nervoase pentru a provoca o erupție cutanată sau mucoasă dureroasă pe teritoriul inervat de aceste fibre.

Adesea, cauza acestei reactivări este necunoscută. Cu toate acestea, știm că poate apărea într-un moment în care sistemul imunitar este slăbit, de exemplu din cauza:

oboselii;
stresului ;
vârstei înaintate;
unei boali (HIV, cancer, boală infecțioasă etc.);
luării de medicamente imunosupresoare;
tratamentui pentru cancer.

Care sunt primele simptome ale zona zosterului?

Zona zoster tinde să apară mai întâi pe partea corpului unde varicela a fost cea mai intensă. În jumătate din cazuri, aceasta este toracele – vorbim de zona intercostală. Boala poate afecta și în regiunea toracolombară, abdomen, organele genitale, gât și față.

În timpul celor două sau trei zile înainte de apariția zona zosterului, majoritatea pacienților experimentează durere, furnicături sau mâncărimi ale pielii pe o parte a corpului . Ganglionii limfatici pot fi palpabili sub axilă pe aceeași parte.

Apoi, apare o roșeață pe partea în cauză a corpului. Se dezvoltă apoi o erupție cutanată asemănătoare cu vezicule mici, pline de lichid, înconjurate de o zonă roșie. În cazul zona zoster intercostal, erupțiile cutanate evocă forma unei semi-brâuri: se dezvoltă într-o bandă orizontală care se extinde de la coloana vertebrală până în lateralul toracelui.

Alte simptome ale zona zosterului

Aceste leziuni continuă să apară timp de 3 până la 5 zile și sunt concentrate în principal în zona inervată de nervii infectați, deși unele vezicule pot apărea în alte părți ale corpului.

Aceste coșuri mici provoacă mâncărimi și foarte dureroase la atingere. De asemenea, sunt contagioase și pot transmite varicela persoanelor care nu sunt imune la virus.

Pe lângă erupție cutanată, pacienții pot prezenta și:

febră ușoară;
durere severă pe o parte a pieptului, ca o senzație de arsură sau de înjunghiere;
o pierdere temporară a sensibilității în anumite zone ale pielii.

Zona zoster: dispariția simptomelor

Între 5 și 7 zile de la apariție, veziculele încep să se usuce și formează o crustă. Aceste cruste cad după 2 până la 3 săptămâni și pot lăsa loc unor cicatrici roz sau albicioase, dar acest lucru nu este sistematic – vindecarea are loc adesea fără sechele.

Simptomele care persistă peste trei săptămâni pot indica o disfuncție a sistemului imunitar. Este recomandat să consultați din nou un medic.

Zona zoster oftalmică și auriculară: semne specifice

Uneori, virusul poate afecta un nerv care inervează ochiul. Zona zoster oftalmică se manifestă în primul rând prin dureri de cap violente și pulsătoare situate la nivelul frunții și al unui ochi. Apoi, apare o erupție pe o parte a feței. Poate fi localizat pe frunte, scalp, nas sau pleoapă.

Această formă de zona zoster este îngrijorătoare, deoarece adesea dă naștere la complicații, cum ar fi conjunctivită, keratită, paralizia mișcărilor oculare și chiar pierderea vederii.

Zona zoster poate afecta, de asemenea, nervii auditivi. Se caracterizează prin apariția veziculelor în ureche, dar și prin tinitus, vertij, paralizie facială sau hipoacuzie.

Zona zoster: care sunt posibilele complicații?

Cea mai frecventă complicație este nevralgia postherpetică, care apare la aproximativ 10% dintre pacienți – și în special la vârstnici. Aceasta este o durere asemănătoare arsurilor sau șocului electric, care persistă mult timp după ce veziculele au dispărut și poate dura câteva luni sau chiar ani. Acest lucru poate fi foarte sever și poate afecta calitatea vieții pacientului, ducând în special la tulburări de somn, pierderea poftei de mâncare, anxietate sau depresie.

În plus, zgârierea veziculelor poate provoca un alt tip de complicație: suprainfecția bacteriană.

Cu cât zona zoster este tratată mai devreme, cu atât riscul de a suferi complicații este mai mic, de unde și importanța cunoașterii bine a simptomelor.

ARTICOLE SIMILARE

Motivele pentru care uneori ne trezim cu brațele amorțite

Andreea Damian

Sanatate: Grasimile din alimentatie

realitatea

Nouă poziții de yoga care calmează durerile de spate

Tabu Tabu

Nicole Scherzinger își întreține fizicul prin gimnastică

Andreea Damian

Electrocardiograme gratuite copiilor!

realitatea

Dieta cu spirulina, suc de Noni si apa alkalina – de la Miranda Kerr, model Victoria’s Secret

realitatea

Scrie un comentariu