Tabu
Image default
HobbyLIFESTYLESlider

Ce i se întâmplă copilului tău când îi citeşti de mai multe ori aceeaşi carte

Știai că în fiecare seară când vrei să-ți culci copilul și el își alege cartea preferată – da, cea pe care i-ai citit-o de 300 de ori până acum – îl pregătești de fapt pentru succes său academic dar și pentru viitoarele teste pe care le va da? S-ar putea să fii intrigată sau confuză că cel mic alege mereu aceeași carte. Dar se întâmplă ceva cu adevărat magic care este vital pentru viitorul său succes școlar. Este vorba despre înțelegerea vocabularului.

Atunci când îi vorbești și îi citești copilului tău în fiecare seară, îl expui la o vocabular bogat. Cum învață copiii cuvinte noi? Prin experiențe și contexte semnificative. Literatura pentru copii folosește limbajul în moduri noi și jucaușe, iar preșcolarii sunt ca un burete care absoarbe totul.

Atunci când copiii învață să citească la grădiniță, aceștia învață de fapt abilități care îi ajută să decodeze și să formeze cuvintele. Cu toate acestea, cuvintele trebuie să aibă sens. Cei mici trebuie să înțeleagă cuvintele pe care le citesc pentru a înțelege povestea cu adevărat, iar vocabularul este o componentă foarte importantă și adesea subestimată când vine vorba de construirea comportamentului cititorilor. Poate vă întrebați dar ce legătura are cititul cu testele pe care le va da copilul?

Deși ai destul timp pentru a-l face pe cel mic să înțeleagă diferite strategii și importanța răspunsurilor multiple când vine vorba de teste, succesul constă în cele din urmă în înțelegerea a ceea ce citește. Dacă cel mic are o înțelegere puternică a vocabularului, atunci va avea o capacitate mai mare de a înțelege un text nou. Cu alte cuvinte, va pune bazele pentru succesul viitor. Data viitoare când cel mic pune mâna pe cartea lui preferată Lama lama în pijama pentru a nu știu câta oară, nu dispera.

Strategii suplimentre pentru a îmbunătăți rutina de citit din fiecare seară

Pune întrebări

Pune întrebări deschise! Acestea îți pot oferi o perspectivă asupra modului în care gândește copilul tău.

Scoate în evidență cuvintele noi care nu sunt folosite frecvent în discuțiile voastre

Când îi citești, oprește-te de fiecare dată când apar cuvinte nou și explică-i-le. Capacitatea de a recunoaște importanța explicării cuvintelor noi este vitală, deoarece ajută copiii să înțeleagă cărțile pe care le citesc.

Întreabă detalii legate de ilustrații

Fă pauze în diferite momente și admiră arta din ilustrații. Acest aspect este deosebit de important, mai ales dacă îi citești cartea a 200-a oară. Până acum, probabil că cel mic a memorat cartea și știe cuvintele pe de rost. În loc să citești, fiind exasperată de monotonia cărții, fă pauze și uită-te atentă la detaliile din ilustrații. Învață-l pe cel mic să facă același lucru și să folosească cuvintele noi pentru a le descrie.

Citindu-i copilului în fiecare seară nu este doar o modalitate minunată de a-l ajuta să-și dezvolte creierul, dar îl ajută să-și formeze și circuitele inimii.

 

ARTICOLE SIMILARE

Problemele de modă ale femeilor pe care bărbații nu le înțeleg

Andreea Damian

E cea mai slaba femeie din lume si nu poate sa se ingrase oricat ar manca!

La 44 de ani, Jennifer Lopez inca are cel mai impresionant posterior! Uite cum s-a pozat

7 alimente sănătoase care consumate în exces ne fac mult rău

Andreea Damian

Covorul roșu de la Gala LACMA 2021: glamour și pene

Andreea Damian

Nicole Scherzinger: aproximativ jumătate de milion de euro de la TVR pentru recital și salam

Dora Constantinovici

2 comentarii

Ce i se întâmplă copilului tău când îi citeşti de mai multe ori aceeaşi carte - Stiri eZZ 24 June 2019 at 23:44

[…] Ce i se întâmplă copilului tău când îi citeşti de mai multe ori aceeaşi carte, pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu