Tabu
CULTURESlider

Ce idoli isi aleg astazi copiii si adolescentii?

Traim intr-o lume in care avem mai mult acces la informatie decat am avut oricand altcandva. Evolutia extraordinara a tehnologiei ne permite sa aflam cam orice despre oricine fara un efort prea mare. Ei bine, copiii si adolescentii sunt cei care profita cel mai mult de acest lucru dintr-un motiv simplu: curiozitatea, dar si dorinta inconstienta de a-i urma pe cei interesanti, pe trendsetteri. Astfel, ei pot sa aiba idoli din alte parti ale Globului, lor le pot deveni modele persoane care lucreaza in domenii care nu sunt la fel de dezvoltate in tara noastra – ceea ce era imposibil pentru parintii sau bunicii lor.

Tinerii de astazi se lasa, in general, inspirati de personalitati din alte tari. Numele si ocupatiile acestor idoli ai lor difera de la unul la altul – de la Einstein pana la Amy Winehouse si de la Barack si Michelle Obama pana la Osho, John Lennon sau Tesla. Ceea ce au in comun aceste nume mari este, asa cum va spuneam, elementul strain, ceea ce spune destul de multe despre societatea si cultura romaneasca de astazi…

Internetul a oferit noi perspective…

Copiii si adolescentii petrec destula vreme pe Internet, iar aceasta chestiune este un factor important in auto-educatia lor. Acolo, in lumea virtuala, pot afla mai multe informatii despre o personalitate de care aud la scoala sau pot cauta biografiile unor actori din ultimul film vizionat. Perspectivele noi pe care le-a adus aceasta interconexiune i-au apropiat pe tineri de intamplarile de peste tot din lume si de protagonistii lor. Si, asa, se explica, intr-un fel, cum de cei pe care ii admira copiii din ziua de azi sunt straini.

…si totusi, ce s-a intamplat cu autohtonul?

Faptul ca modelele noii generatii sunt reprezentate in cea mai mare parte de straini este cauzat si de promovarea existenta in societatea de la noi. Da, tristul adevar este ca in Romania, pe mai toate „drumurile” se vorbeste despre persoane care nu prea au de-a face cu orice inseamna cultura sau despre aceia dintre concetatenii nostri care pateaza numele tarii (corupti, criminali, hoti etc.).

Cultura romaneasca exista, se manifesta, creste, insa putini vor sa vorbeasca despre asta. Si fiindca tinerilor de azi le ajunge la urechi mult prea rar un nume romanesc de calitate, ei au ales sa se refugieze in culturile de peste granite, care stiu sa isi valorifice mult mai bine oamenii buni decat stim sa o facem noi.

Pe cine admira autoarea?

In ceea ce ma priveste, sunt fascinata de filozofi – de la cei presocratici pana la Sartre si Heidegger. Mi se pare ca e una dintre cele mai inaltatoare activitati pe care le poate practica un om, fiindca, pentru mine, este foarte important sa incerci sa afli raspunsuri la intrebari cu adevarat esentiale conditiei umane si nu numai. Pe de alta parte, admir femeile puternice care s-au perindat pe scena lumii de-a lungul timpului (sunt o feminista convinsa!) si dintre care amintesc acum pe Cleopatra, Scarlett O’Hara (chiar daca e numai personaj de roman), Jacqueline Kennedy. Fiindca scriu, s-ar cuveni sa am idoli si aici, asa ca va zic de Jostein Gaarder, Guillaume Musso, Eminescu. In general, admir personalitatile/oamenii in care, cumva, ma regasesc si cred ca asta se intampla cu fiecare dintre noi.

Atata timp cat mai avem pe cine sa admiram, nu suntem inca pierduti.

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/cum-simtim-fiorii-dragostei-adolescenta/ 

https://www.tabu.ro/top-7-emisiuni-ce-promoveaza-cultura-la-tv/ 

https://www.tabu.ro/trei-carti-pe-care-trebuie-sa-le-citesti-pe-vremea-asta/

ARTICOLE SIMILARE

Mutaţia suferită de tot mai mulţi oameni în ultima perioadă

Andreea Damian

Cea mai sexy femeie din lume a anunțat că e însărcinată cu primul copil

Andreea Damian

Afla totul despre ce implica homeschooling

realitatea

Control

realitatea

„Cancerul a ajuns la creier”. Cât mai are de trăit Shannen Doherty

Andreea Damian

Fara Heath Ledger

realitatea

Scrie un comentariu