Tabu
HEALTHSlider

Cele mai sărace țări care se confruntă simultan și cu obezitatea și cu malnutriția

O treime dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu niveluri ridicate de obezitate, potrivit unui raport din The Lancet. Problema este cauzată de accesul global la alimentele ultra-procesate dar și pentru că oamenii fac din ce în ce mai puțină mișcare. Țările din Africa sub-sahariană și Asia sunt cele mai afectate.

Raportul estimează că aproape 2,3 miliarde de copii și adulți de pe întreaga planetă sunt supraponderale și peste 150 de milioane de copii au înregistrat o creștere constant[ a greutății. Și multe țări cu venituri mici și medii se confruntă simultan cu aceste două probleme – cunoscută drept „dubla povară a malnutriției”. Aceasta înseamnă că 20% dintre persoane sunt supraponderale, 30% dintre copiii sub patru ani nu cresc corect, iar 20% dintre femei sunt prea slabe.

Comunitățile și familiile pot fi afectate de ambele forme de malnutriție, în moment diferite din viațalor, arată raportul. Cifrele arată că 45 din 123 de țări au fost afectate de povară în anii ’90,  iar 48 din 126 de țări în anii 2010. Până în jurul anului 2010, 14 țări cu unele dintre cele mai mici venituri din lume au dezvoltat această „dublă problemă” încă din anii ’90.

Autorii studiului solicită modificări ale „sistemului alimentar modern” și spun că ar trebui luate măsuri de către guverne, Organizația Națiunilor Unite și academicieni pentru a rezolva problema. Modul în care oamenii mănâncă, beau și se mișcă se schimbă. Creșterea numărului de supermarketuri, disponibilitatea ușoară a alimentelor mai puțin nutritive, precum și o scădere a activității fizice, duc la creșterea greutății a mai multor persoane. Și aceste modificări afectează țările cu venituri mici și medii, precum și cele cu venituri mari.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate nutrițională”, spune autorul principal al studiului dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare al Organizației Mondiale a Sănătății. „Nu mai putem caracteriza țările drept țări cu venituri mici și oameni subnutriți, sau cu venituri mari și preocupate doar de obezitate”. „Toate formele de malnutriție au un numitor comun – sistemele alimentare care nu reușesc să ofere tuturor oamenilor o dietă sănătoasă, sigură, accesibilă și durabilă”.

Dr Branca a spus că schimbarea acestei schimbări este necesară în sistemele alimentare – de la producție și procesare, prin comerț și distribuție, stabilirea prețurilor, comercializarea și etichetarea, până la consum și deșeuri.

ARTICOLE SIMILARE

Majda Aboulumosha va îmbrăca rochia de mireasă. Când face nunta

Andreea Damian

Soft de inteligență artificială, prea periculos pentru a fi făcut public, spun creatorii săi

Andreea Damian

Alexandra Ocasio-Cortez l-a făcut pe șeful Facebook – Zuckerberg să se bâlbâie în timpul unei audieri

Dora Constantinovici

Ce viitor au copiii abandonati de parintii plecati la munca peste granita?

realitatea

Horoscopul dragostei | Cum va fi anul 2022 pentru cei necăsătoriți

Andreea Damian

Jumătate din plajele lumii dispar! Avertismentul specialiștilor

Andreea Damian

Scrie un comentariu