Home > Health > Cele mai sărace țări care se confruntă simultan și cu obezitatea și cu malnutriția

Cele mai sărace țări care se confruntă simultan și cu obezitatea și cu malnutriția

obezitate

O treime dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu niveluri ridicate de obezitate, potrivit unui raport din The Lancet. Problema este cauzată de accesul global la alimentele ultra-procesate dar și pentru că oamenii fac din ce în ce mai puțină mișcare. Țările din Africa sub-sahariană și Asia sunt cele mai afectate.

Raportul estimează că aproape 2,3 miliarde de copii și adulți de pe întreaga planetă sunt supraponderale și peste 150 de milioane de copii au înregistrat o creștere constant[ a greutății. Și multe țări cu venituri mici și medii se confruntă simultan cu aceste două probleme – cunoscută drept „dubla povară a malnutriției”. Aceasta înseamnă că 20% dintre persoane sunt supraponderale, 30% dintre copiii sub patru ani nu cresc corect, iar 20% dintre femei sunt prea slabe.

Comunitățile și familiile pot fi afectate de ambele forme de malnutriție, în moment diferite din viațalor, arată raportul. Cifrele arată că 45 din 123 de țări au fost afectate de povară în anii ’90,  iar 48 din 126 de țări în anii 2010. Până în jurul anului 2010, 14 țări cu unele dintre cele mai mici venituri din lume au dezvoltat această „dublă problemă” încă din anii ’90.

Autorii studiului solicită modificări ale „sistemului alimentar modern” și spun că ar trebui luate măsuri de către guverne, Organizația Națiunilor Unite și academicieni pentru a rezolva problema. Modul în care oamenii mănâncă, beau și se mișcă se schimbă. Creșterea numărului de supermarketuri, disponibilitatea ușoară a alimentelor mai puțin nutritive, precum și o scădere a activității fizice, duc la creșterea greutății a mai multor persoane. Și aceste modificări afectează țările cu venituri mici și medii, precum și cele cu venituri mari.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate nutrițională”, spune autorul principal al studiului dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare al Organizației Mondiale a Sănătății. „Nu mai putem caracteriza țările drept țări cu venituri mici și oameni subnutriți, sau cu venituri mari și preocupate doar de obezitate”. „Toate formele de malnutriție au un numitor comun – sistemele alimentare care nu reușesc să ofere tuturor oamenilor o dietă sănătoasă, sigură, accesibilă și durabilă”.

Dr Branca a spus că schimbarea acestei schimbări este necesară în sistemele alimentare – de la producție și procesare, prin comerț și distribuție, stabilirea prețurilor, comercializarea și etichetarea, până la consum și deșeuri.

Articole asemanatoare
berea
Berea belgiană vă poate ajuta să combateți obezitatea și să aveți un somn bun
obezitate
Studiu: 5 obiceiuri pe care mamele trebuie să le respecte pentru a reduce riscul de obezitate la copii
Criza din Yemen: 85.000 de copii morți din cauza malnutriției
obezitate
Legătura strânsă dintre obezitate și depresie ar trebui să le îngrijoreze mai mult pe femei

Comenteaza acest articol

Cele mai sărace țări care se confruntă simultan și cu obezitatea și cu malnutriția

by Andreea Damian   1 min
0