Tabu
Image default
CULTUREPEOPLESlider

Cine este Anamaria Vartolomei, actrița franco-română care a câștigat Premiul César pentru cea mai bună tânără speranță feminină

Actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, în vârstă de 22 de ani, a câștigat premiul César – cele mai prestigioase distincţii atribuite de cinematografia franceză -, la categoria „cea mai bună tânără speranţă feminină”, datorită rolului interpretat în filmul „L’événement”.

Tânăra actriță joacă rolul principal în filmul lui Audrey Diwan, o adaptare a cărții autobiografice a lui Annie Ernaux despre avortul din anii 1960.

Anamaria locuiește încă cu părinții ei, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris. „Pentru că ne înțelegem atât de bine”, spune ea cu un zâmbet molipsitor. Anamaria recunoaște că cercul ei de prieteni apropiați este format din actrițe din generația ei – Lyna Khoudri , Karidja Touré. „Suntem conduse mai mult de admirația reciprocă decât de un spirit de competiție”, spune ea.

Adaptare a romanului autobiografic al lui Annie Ernaux, „L’Événement” spune povestea unei studente de 21 de ani (interpretată de Anamaria Vartolomei) care se confruntă cu o sarcină nedorită şi care caută cu disperare să îi pună capăt într- o Franţă a anilor ’60, care a interzis avortul. Premiat la Festivalul de Film de la Veneția cu Leul de Aur, acest film al regizoarei franceze de origine libaneză Audrey Diwan – emoționată până la lacrimi când actrița a fost încoronată la Premiile César – dezvăluie amploarea paletei actoricești a Anamariei Vartolomei.

Actrița nu uită acest moment magic după proiecția de la Veneția unde a izbucnit în plâns, copleșită de emoția că „Anamaria a îmbinat toate așteptările mele”, mărturisește Audrey Diwan. „Are o față foarte expresivă, un joc pur, minimalist. Nu are nevoie să facă prea multe pentru că, de îndată ce intră într-o cameră, suntem impresionați de puterea prezența ei. Nu își cere scuze pentru că a fost acolo. Este foarte inteligentă, și datorită experienței sale: și-a schimbat țara, cultura. Călătoria ei personală înseamnă că are o maturitate în felul ei de a aborda lucrurile. Nu este impresionabilă.”

Anamaria Vartolomei s-a născut la Bacău, pe 9 aprilie 1999. Avea 2 ani când tatăl ei, manager într-o agenție de turism, și mama ei, asistentă, au plecat din țară în Anglia și au încredințat-o bunicilor. În cele din urmă se stabilesc la Paris unde creează o mică firmă de construcții, care le permite să se întoarcă să o caute în România. Anamaria are 6 ani și nu vorbește o boabă de franceză când ajunge în Franța, mai întâi la Paris în arondismentul 5, apoi la Issy-les-Moulineaux unde va merge la școală, fără a scăpa de comentarii rasiste sub masca umorului. precum „vine românul… ferește-te de hoți” sau „Locuiești într-o rulotă?”.

Extrem de studioasă, Anamaria se află mereu printre primiii din clasă și ia lecții de teatru în afara școlii: „Pentru a-mi încuraja pasiunea, tatăl meu a cerut sfaturi de la o actriță cu care a lucrat, Sophie-Marie Gilbert-Desvallons, care i-a sugerat să mă înscrie la castinguri de filme”, spune Anamaria. „În timpul căutării pe site-ul cineaste.org, părinții mei au dat peste reclama pentru filmul Mica prințesă. Regizorul acestuia (Eva Ionesco) căuta o tânără actriță care să joace rolul Violettei. Atunci stelele s-au aliniat”, povestește ea pentru Madame Figaro.

Avea doar 10 ani și nu avea experiență în film în timpul filmărilor, dar interpretarea ei i-a adus o nominalizare la Premiul Lumière pentru Cel mai bun debutant. Meticuloasă, încă de la Mica Prințesă, actrița a făcut totul pentru a-și dezvolta talentul actoricesc: a urmat cursul Florent, a studiat la școala de teatru Les Enfants terribles, la Paris; a început un curs de litere moderne și a îndesit filmările: „Fiecare regizor, actor și tehnician m-a învățat ceva prețios”, subliniază ea. La doar 22 de ani, ea a jucat deja în unsprezece filme, printre care L’Idéal, de Frédéric Beigbeder, și L’Échange des princesses, de Marc Dugain, în care o interpretează pe prințesa de Montpensier, senzuală, cu părul castaniu împodobit cu perle. Gilles Porte, director de imagine pentru aceste două filme, s-a îndrăgostit: „Privirea este ceea ce contează cel mai mult pentru mine într-un actor și oricine se apropie de cea a Anamariei este fascinat. Are ceva voluntar, angajat, o personalitate puternică… Acestea sunt calități imense în fața unei camere”.

ARTICOLE SIMILARE

Ce pasiune și-a redescoperit Sorin Bontea după plecarea de la „Chefi la Cuțite”

Andreea Damian

Criminalul în serie a ucis 90 de femei apoi le-a desenat portretele în celulă. FBI mai face un apel

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 11 iulie!

realitatea

Sărbătoritul zilei de 19 iulie

realitatea

LAVINIA PARVA, iubita lui BANICA, ascunde un trecut tulbure

Detoxifierea: Curatenia de primavara a organismului (partea 1)

realitatea

Scrie un comentariu