Tabu
BEAUTYSlider

Folosim sau nu săpunul? Unii oameni se spală mai puțin iar experții explică de ce

Un număr tot mai mare de oameni au renunțat la săpun și și-au pus toată încrederea în bacterii.

Americanul Dave Whitlock este un inginer chimist care a absolvit institutul tehnologic MIT din SUA. Bărbatul susține nu a mai făcut baie în ultimii 15 ani. Acesta ar fi pus la punct o altă metodă, mai comodă şi mai sănătoasă, prin care ne putem curăţa trupul. „A fost ciudat să nu mă spăl în primele luni, dar după aceea m-am obișnuit”, spune el. „Dacă îmi murdăresc o anumită parte a corpului, atunci o voi spăla”, dar niciodată cu săpun. Săpunul îndepărtează uleiurile protectoare ale pielii și îi modifică nivelul ph-ului.

Cercetătororul britanic folosește un spray care ajută bacteriile să trăiască în continuare pe corpul lui. Bărbatul a povestit că ideea despre „bacteriile bune” i-a venit în trecut, când o femeie cu care se întâlnea la vremea respectivă l-a întrebat de ce calului ei îi place să se tăvălească pe pământ, prin noroi, în timpul verii, scrie „Daily Mail”. Pentru a-și îmbunătăți bacteriile care metabolizează amoniacul, făcând pielea mai puțin sensibilă la infecții.

Brad Pitt renunță definitiv la săpun și deodorant

La fel cum conștientizarea importanței microbiomului intestinal a dus la un boom al probioticelor și alimentelor fermentate, există un interes din ce în ce mai mare și pentru microbiomul din piele: există trilioane de microbi care ne protejează de agenți patogeni și ne mențin sănătoși. În această epocă igienizată, în care ne confruntăm cu eczemele, acneea și problemele asociate cu pielea uscată, consumatorii caută soluții.

Sarah Ballantyne, medic biofizician, devenită autor și guru al stilului de viață cunoscut sub numele de Paleo Mom, este susținătoare unui mod de viață din epoca de piatră. Ea folosește doar apă ca să se spele, deși e plină de transpirație după ce face sală, de exemplu. Ca să se epileze, ea folosește ulei de cocos. În timp, ph-ul pielii sale s-a reglat și nu miroase. Sarah este convinsă că axile sale fără miros sunt un semn că microbiomul pielii sale este sănătos.

Jackie Hong este reporter în Yukon, nord-vestul Canadei, și spune că a renunțat la săpun de 9 ani. „Îmi folosesc mâinile pentru a mă spăla”, spune ea, adăugând că economisește și timp și bani de cânt a renunțat la acest produs de igienă.

Vivienne Westwood: „Nu fac duș chiar în fiecare zi!”

„Nu e nimic în neregulă cu spălatul fără săpun”, spune Sandy Skotnicki, dermatolog din Toronto și autorul cărții Beyond Soap (2018). „Am vorbit cu oameni care nu au folosit niciun fel de săpun de ani de zile și sunt bine.” Ea spune că, din 1950, oamenii au început să se spele de la o dată pe săptămână la băi și dușuri zilnice. „Ne-a schimbat asta microbiomul cutanat? Cred că răspunsul este da. Și asta a provocat o creștere a bolilor inflamatorii ale pielii? Cred că răspunsul este da.”

Pe de altă parte, nu există dovezi concrete care să ne prezinte efectele negative ale săpunului și ale spălatului.  Mulți oameni sunt de acord că săpunul este încă util. Spălarea mâinilor este esențială și o recomandă chiar și medicii.

„Spălarea părului și a corpului are foarte puține legături cu igiena. Dar spălarea mâinilor este esențială”.

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Cum să reaplici protecția solară fără să-ți strici machiajul

Andreea Damian

Transmite mesajele potrivite prin alegerea culorilor pentru lenjeria sexy!

realitatea

Gestul neașteptat făcut de Irina Shayk după ce Lady Gaga și Bradley Cooper au cântat împreună

Andreea Damian

Monica Lewinsky a vorbit despre “o avalanșă a durerii” în urma relației cu Clinton

realitatea

De ce n-a vrut Dani Oțil să păstreze garsoniera pentru fiul său

Andreea Damian

Care sunt șansele să rămâi însărcinată dintr-un ovul congelat

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu