Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Insula de plastic din Oceanul Pacific creşte extrem de rapid

Se preconizează că insula de gunoi care pluteşte în Oceanul Pacific va creşte la 80 de mii de tone de plastic între California şi Hawaii, într-un ritm la care nu se aştepta nimeni.

Dimensiunea la care s-a ajuns în urma unor calcule ale cercetătorilor este de şase ori mai mare decât preconizau aceştia când s-au apucat de studiu. Concentraţia de plastic creşte iar situaţia devine din ce în ce mai alarmantă. Gunoiul se strange în cinci arii oceanice însă cea mai mare astfel de insulă din plastic este deocamdată cea dintre California şi Hawaii.

Cercetătorii au folosit bărci şi avioane ca să cartografieze zona din Nordul Pacificului unde curenţii de apă şi de aer macină resturile marine inclusive plasticul, algele şi planktonul, până le amestecă de tot. Cartografierea a durat trei ani şi arată că poluarea cu plastic creşte exponential şi la o rată mai rapidă decât în restul zonelor marine. 8% din totalul masei plastic care pluteşte în zona respectivă este alcătuită din particule mici de plastic, microparticule care sunt înghiţite de peşti şi alte specii marine. Se estimează că ar exista 1,8 trilioane de bucăţele de plastic din care unele sunt de o dimensiune mai mare decât particulele micro din plastic şi constă în special în plase de pescuit, jucării şi chiar şi un vas de toaletă.

S-a stabilit că ele mai multe gunoaie din plastic măcinate provin de la ambalaje, recipiente din plastic şi prelate. Aproximativ 20% din cantitatea totală a plasticului acumulat în Oceanul Pacific a ajuns acolo în urma cutremurului din 2011 din Japonia. Anual, milioane de tone de plastic ajung în ocean şi sunt măcinate de curenţii oceanici până se transformă în micro-plastic.

De curând, scafandrul Rich Horner a postat un video pe YouTube în care arată cum oceanul este plin de resturi menajere printre care, cu greu, se pot strecura atât el cât şi peştii tropicali.

Zona în care era filmat dezastrul este în apropiere de o staţiune turistică din Bali, într-un loc numit Manta Point, acolo unde de obicei atracţia principală a scafandrilor sunt pisicile de mare. Se pare că din cauza curenţilor oceanici alături de meduze şi plancton, localnicii au primit şi un cadou mai puţin plăcut alcătuit din mormane întregi de plastic.

ARTICOLE SIMILARE

Incredibil cum arată Mihaela Rădulescu la aproape 51 de ani! Diva s-a răsfățat la castel

Tabu Tabu

5 tehnici care prelungesc plăcerea sexuală și te ajută să obții orgasme multiple

Andreea Damian

Pasiunea femeilor pentru tutun, un risc pentru sanatatea lor

realitatea

ARTE TV ⎪ Un serial documentar despre piețele Europei

Ciocîrlan

Tot ce trebuie să știi înainte de devii roșcată

Andreea Damian

Fiul ducilor de Sussex a împlinit un an. Cum arată Archie la prima sa aniversare

Andreea Damian

Scrie un comentariu