Home > Agenda > Scenariu înfiorător: cum ar arăta Pământul, dacă s-ar topi toată gheața

Scenariu înfiorător: cum ar arăta Pământul, dacă s-ar topi toată gheața

ghețari

În 2015, NASA dezvăluia că nivelul oceanelor a crescut cu aproximativ opt centimetri din 1992, înregistrându-se maxime de 23 de centimetri în unele locuri din cauza variaţiilor naturale de relief. Agenția spațială a estimat că până la sfârșitul secolului, oceanele vor crește cu până la 90 de centimetri.

Asta ar fi suficient pentru a muta milioane de oameni din întreaga lume. Dar dacă această tendință continuă și toți ghețarii s-ar topi, se prevede că oceanele vor crește cu 65,8 metri. Deci, unde va ajunge toată apa?

O echipă de experți de la Business Insider a realizat o simulare video care prezintă schimbări importante în configurația Pământului, în scenariul îngrozitor în care toată gheața de pe planetă s-ar topi. Unele dintre zonele care se vor inunda repede sunt, probabil (deloc surprinzător), Veneția sau Olanda, care dispar primele. La prima vedere, lucrurile nu stau rău!

Dacă întoarce globul și ne uităm însă în zona Asiei, observăm că orașe mari precum Calcutta (India) și Shanghai (China) vor fi șterse de pe fața planetei. Și SUA ar părea mai mică, să nu mai spunem că Florida ar fi complet sub ape.

Ceea ce este cel mai șocant este faptul că această hartă nu este o proiecție nebuneanscă a unui viitor neașteptat – sigur, lucrurile nu vor arăta poate chiar așa, dar oamenii de știință prezic mereu un viitor în care nu mai există ghețari pe Pământ.

Articole asemanatoare
Mii „ouă de gheață” extrem de rare găsite pe o plajă din Finlanda
Groenlanda
Descoperire îngrijorătoare a cercetătorilor după ce au survolat ghețarul Helheim din Groenlanda
gheața
Descoperirea despre gheața din zona arctică ar putea să explice valul de caniculă din Europa
Himalaya
Sateliții dezvăluie dezastrul din Himalaya: viteza de topire a gheţarilor s-a dublat în ultimii ani

Comenteaza acest articol

Scenariu înfiorător: cum ar arăta Pământul, dacă s-ar topi toată gheața

by Andreea Damian   1 min
0