Tabu
Image default
HEALTH Slider

Schimbările climatice înrăutățesc alergiile de sezon

Strănuți până te doare capul, te mănâncă ochii. Văzduhul e galben din cauza polenului, iar la asta adaugă animalul de companie, mașina, casa. Desigur, știi deja că suferi de o alergie de sezon. Și, din păcate, schimbările climatice înrăutățesc simptomele.

În Europa, până la 40% dintre persoanele care suferă de alergii respiratorii pot prezenta alergie la polen. Polenul de iarbă este responsabil pentru mai mult de jumătate din cazurile de rinită alergică din Europa. polen. 5% din populația României suferă de această problemă. În zonele unde vegetația este foarte bogată, precum zonele rurale, simptomele sunt mult mai severe. Acestea cunosc însă o ameliorare în perioadele ploioase, deoarece stropii de apă spală polenul din atmosferă. Dar prea puțin, însă, spun specialiștii americani.

Rapoartele medicale arată că tot mai mulţi oameni fac alergii din cauza ambroziei, care invadează nu doar terenurile şi curţile neîngrijite, ci şi străzile, chiar şi în Capitală.

Numărul persoanelor care suferă de alergii a crescut, arată cercetările. Astmul, care poate fi agravat prin expunerea la polen, e mai des întâlnit în rândul copiilor, familiilor cu venituri mici și afro-americani. Experții cred că o parte din vină pentru această problemă o poartă schimbările climatice. Temperaturile mai ridicate contribuie semnificativ la creșterea nivelului de polen din aer.

Între 1995 și 2011, mai puțin zile reci au însemnat 11 până la 27 de zile adăugate la sezonul alergiilor la polen în majoritatea statelor americane. Iar numărul cazurilor cu alergii de sezon crește în fiecare an.

Temperaturile tot mai ridicate permite copacilor să producă polen mai devreme și pe o perioadă de timp mai îndelungată. Dacă încălzirea globală continuă în acest ritm, până la sfârșitul secolului, sezonul de alergii va fi mai lung cu aproximativ o lună.

Și nu doar temperaturile mari sunt responsabile pentru alergiile de sezon. Plantele iubesc dioxidul de carbon, evident, iar atunci când nivelul de CO2 e ridicat (datorită gazelor cu efect de seră), ele înfloresc. Studiile arată că ambrozia produce de două ori mai mult polen în zonele foarte poluate. La fel și iarba.

 

ARTICOLE SIMILARE

O mutație genetică transformă femeile în roboți care văd de 100 de ori mai multe culori

Andreea Damian

Nu are iubit, dar s-a îmbrăcat mireasă. Fotografiile de nuntă au devenit virale

Andreea Damian

Micul dejun: ce să mănânc dimineața în funcție de nevoile mele

Andreea Damian

The Crown | Netflix a anunţat data premierei sezonului cinci

Andreea Damian

Miliardarul japonez care caută o „femeie specială” pentru călătoria sa în jurul Lunii

Andreea Damian

Mișcarea #MeToo. Megan Fox a preferat să tacă de rușine

Andreea Damian

Scrie un comentariu