Tabu
HEALTH

Stresul afectează de două ori mai des inima femeilor decât cea a bărbaților

stresul

Femeile sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta o complicație cardiacă fatală din cauza stresului emoțional decât bărbații. Cercetătorii de la Universitatea Emory au descoperit că simplul vorbit în public poate provoca ischemie miocardică, o afecțiune care apare atunci când muşchiul inimii nu primeşte suficient sânge. Această afecţiune apare atunci când o arteră a inimii este îngustată sau complet blocată de depunerile de plăci ateromatoase, depuneri care împiedică sângele bogat în oxigen să irige vasele coronariene. Această boală poate apărea la pacientele care au suferit deja un atac de cord.

Un studiu anterior nu a arătat clar în ce măsură stresul mental poate provoca un infarct. Dar o nouă cercetare, publicată de American Heart Association, oferă dovezi mai clare ca oricând că stresul mental afectează de două ori mai des inima femeilor decât cea a bărbaților.

Pentru studiu, cercetătorii, coordonați de dr. Vaccarino, au colectat date de la 150 de femei și 156 de bărbați sub 61 de ani care au fost spitalizați pentru atacuri de cord și 112 de bărbați și femei care nu au suferit atacuri de cord. Printre supraviețuitorii atacului de cord, severitatea clinică a fost mai mică la femei. Ei au măsurat cât de bine funcționau vasele de sânge ale participanților în repaus și la 30 de minute după stresul mental cauzat de o sarcină, cum ar fi vorbitul în public. Li s-a cerut participanților să-și imagineze o situație stresantă din viața reală în care o rudă apropiată era supusă unor rele tratamente.

Oamenii de știință au descoperit astfel că pacienții care suferiseră deja un atac de cord prezentau de două ori mai mult riscurile unei ischemii miocardice indusă de stres mental.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că stresul mental a fost asociat cu o disfuncție microvasculară, o durere toracică ce apare atunci când mușchiul inimii nu are suficient sânge și vasoconstricție periferică, îngustarea vaselor de sânge, în rândul femeilor, dar nu și al bărbaților.

14 superalimente care reduc considerabil stresul. Include-le în dieta ta zilnică

ARTICOLE SIMILARE

Femeile au nevoie de două ori mai multe toalete decât bărbații, spun experții în domeniul sănătății

Andreea Damian

Beneficiile ciocolatei negre: o opțiune sănătoasă pentru inimă

Andreea Damian

Poluarea aerului din oraşe, la fel de periculoasă ca fumatul unui pachet de ţigări pe zi

Andreea Damian

Persoanele care merg mai încet arată mai în vârstă

Andreea Damian

Încă un MIT desființat. Suplimentele cu vitamina D și omega-3 NU previn cancerul și bolile cardiace

Andreea Damian

Nu mai arunca aceste resturi de pe banană! Ascund o mulțime de beneficii

Andreea Damian

Scrie un comentariu