Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Vrei să-ți îmbunătățești viața? Învață să spui NU

Obișnuim să spune DA doar pentru a mulțumi pe alții dar asta poate fi dureros când nu suntem mai asertivi. Și imaginați-vă ce puteți face cu tot timpul vostru liber. Când întrebați pe cineva ce mai face, în 95% din cazuri vă va răspunde cu „sunt ocupat”, „sunt bine, dar ocupat” sau chiar „foarte ocupat”. „Ocupat” a devenit un laitmotiv, un semn al succesului, care semnifică faptul că suntem foarte importanți și solicitați.

Mulți dintre noi se tem să spună NU, se tem de respindere, furie sau e vorba doar de incertitudinea cu privire la răspunsul celeilalte persoane. Dar acest obicei de a nu refuza ne e inoculat încă din copilărie. Am fost crescuți poate ca să fim o persoană bună, lăudată pentru calitățile noastre. Sau poate că nu ni s-a acordat suficientă atenție și am căutat-o mulțumindu-i pe alții. De multe ori, simțim nevoia să spunem DA de teamă să nu supărăm pe nimeni. Suntem obișnuiți să spunem DA și să-i mulțumim pe alții dar nici măcar nu știm ce vrem sau care sunt nevoile noastre. Dar dacă viața noaștră e atât de strânsă de doleanțele celorlalți, încât nu ai timp pentru ceea ce contează cu adevărat pentru noi – sau mai rău, sănătatea noastră mintală este în pericol – este timp pentru a face o schimbare.

Primul pas pentru a putea spune NU este să fii puțin supărat tot timpul, de a găsi energia și banii pe care i-au cheltuit spunând DA unor lucruri cărora ai fi putut răspunde negativ. Câte cafele ați băut cu persoane cu care nu ați vrut? La câte nunți ați fost fără să vă fi dorit cu adevărat să participați? La câte întâlniri obositoare ați participat fără niciun motiv? S-ar putea să vă întrebați: „Ce e în neregulă în a spune da și a face oamenii fericiți?”. Luați seama, spune autoarea Byron Katie, a mulțumi oamenii compulsiv poate fi o formă de manipulare. Ne înșelăm că suntem doar oameni decenți, fiind acceptați de alții, dar lucrurile se poate transforma când nu vă așteptați atunci când nevoile voastre nu sunt îndeplinite.

În cartea sa The Power of No, antreprenorul și autorul James Altucher scrie: „Când spui DA atunci când nu vrei să faci ceva, iată rezultatul: urăști ceea ce faci, nu-ți placepersoana care ți-a cerut să face ceva și ești rănit”. Pentru sănătatea voastră mentală, începe prin a spune NU, faceți ceea ce doriți cu adevărat să faceți. În loc să spui DA din impuls, întreabă-te mai întâi „sunt de acord cu asta?”. Începeți cu lucruri mici, cum ar fi atunci când cineva să oferă o cafea la salon sau când fi se cere o favoare nesemnificativă. Învățați să recunoașteți momentele când într-adevăr trebuie să spuneți DA. Învățați să vă acordați atenție.

Gândul de a refuza pe cineva vă îngrozește? Dacă vi se cere să ajutați pe cineva, dar în momentul ăla nu se poate, trageți de timp. De exemplu, cereți să vă sune mai târziu sau să vă scrie un email cu solicitarea și îi veți răspunde pe urmă solicitării. Acest lucru vă permite să înțelegeți ceea ce doriți cu adevărat și să găsiți cuvintele potrivite (sau curajul) ca să-i refuzați.

Dacă încă ți-e greu să spui nu, ține minte ce a spus miliardarul Warren Buffet: „Oamenii de succes spun nu la aproape totul.” Spunând NU vă permite să răspundeți afirmativ unor lucruri care sunt importante pentru voi. Vă permite să fiți o persoană mai bună, pentru că veți spune DA din inimă, nu de teama că veți fi respinți. Păstrați timp pentru ceea ce contează mai mult pentru voi, în loc să faceți ceva cu care sunteți de acord, doar de dragul de a mulțumi pe altcineva.

 

ARTICOLE SIMILARE

Meghan Markle, în lacrimi. Tatăl ei a făcut anunțul neașteptat

Andreea Damian

Bianca Dragusanu si-a schimbat look-ul inainte de nunta?

Cum ajută selfie-urile cu Quokkas, cel mai fericit animal din lume, la salvarea speciei

Andreea Damian

Sfaturi să faci economie la apă, în timpul secetei

Andreea Damian

Gina Pistol, accident în sarcină!

Tabu Tabu

Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Marius Lăcătuș

Tabu Tabu

2 comentarii

Scrie un comentariu