Tabu
HEALTHSlider

Alimente recomandate zilnic femeilor (partea I)

Da, unele alimente sunt mai bune decat altele cand vine vorba de femei! Cu eficienta dovedita cu acte in regula, care arata cum nutrientii magici din continutul lor contribuie la sanatatea si starea de bine a femeilor!

Pe principiul stravechi al lui Hipocrate, care ne recomanda cu intelepciune ca alimentele sa ne fie medicamente, am facut o selectie a celor mai „titrate” alimente pentru imunitate, sanatatea tractului digestiv, a inimii si a organelor feminine, pentru frumusetea pielii, concentrare si buna dispozitie…

Iaurt pentru sanatatea tractului digestiv.

„Probiotic” inseamna de fapt „pentru viata”, iar alimentele ce contin probiotice trebuie puse pe lista zilnica a alimentelor. Consumul zilnic de produse probiotice inseamna multiple avantaje pentru organism. Iaurtul si produsele lactate netratate termic (laptele batut, kefir, branza dulce de vaci) contin lactobacili si bacterii bifidus. Acestea sunt folosite de mii de ani la pastrarea alimentelor, deoarece prin acizii produsi, distrug organismele daunatoare.

Eficienta consumului de probiotice a fost stiintific dovedita in afectiuni precum:

  • toxiinfectii alimentare, diaree sau sindromul de colon iritabil;
  • constipatie, indigestii sau alte tulburari digestive;
  • inflamatii ale intestinului cum ar fi colitele sau boala Crohn;
  • preventia cancerului de stomac sau de intestin;
  • in timpul si dupa o cura de antibiotice.

Leguminoase pentru fibre si senzatie de satietate.

Fibrele din alimentatie ne mentin silueta si regleaza senzatia de foame. La nivelul intestinelor, fibrele sunt acele substante nedigerabile care hranesc bacteriile esentiale pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv. Doza ideala de fibre este de 15 g la fiecare 1000 de calorii ingerate.

Leguminoasele (fasole, linte, naut, mazare sau soia) abunda in fibre, motiv pentru care nutritionistii recomanda sa le consumi de cel putin 3 ori pe saptamana:

  • 150 g de fasole uscata alba contin 19 grame de fibre.
  • 150 g de mazare uscata contin 16 grame de fibre.
  • 150 g de fasole uscata pestrita contin 15,5 grame de fibre.
  • 150 g de fasole rosie contin 13 grame de fibre.
  • 150 g de linte contin 8 grame de fibre.

Datorita continutului generos de fibre alimentare, leguminoasele stimuleaza tranzitul intestinal si metabolismul. Mai mult, studiile arata ca leguminoasele scad riscul aparitiei bolilor de inima cu pana la 20% daca sunt consumate de 4 ori pe saptamana, iar riscul aparitiei cancerului de colon scade cu o treime.

Seminte de in impotriva cancerului la san.

Pe langa fibre si acizi grasi Omega 3, vitamine si minerale antioxidante, minusculele seminte de in, usor de amestecat in iaurtul sau salata de zi cu zi, contin nutrientii magici numiti lignani, estrogeni din plante care actioneaza tot ca niste antioxidanti. Si ii contin din belsug: 100 mg la fiecare 50 g de seminte, o cantitate de lignani de sute de ori mai mare decat oricare dintre celelalte alimente.

Zeci de studii au evidentiat efectele anticancerigene ale lignanilor:

  • reduc mortalitatea in cancerul de san cu pana la 70%.
  • reduc mortalitatea din toate cauzele cu 40%-53%.
  • 50 mg lignani pe zi (adica 25 g de seminte de in) timp de 32 de zile au redus cresterea tumorii la pacientele avand cancer de san.
  • 50 mg de lignani timp de un an reduc semnificativ riscul de cancer de san la femeile aflate la premenopauza.

Somon pentru piele frumoasa, memorie si concentrare.

Studiile stiintifice recente au demonstrat ca acizii grasi Omega-3 protejeaza de efectele nocive ale razelor ultraviolete si scad riscul de dezvoltare a leziunilor precanceroase ale pielii cu aproape 30%.

Mai mult, acizii grasi ridica nivelul de hidratare al pielii, ceea ce inseamna ca pestele bogat in Omega-3 este recomandat in special iarna si mai ales persoanelor cu pielea uscata. Dupa sardine, somonul salbatic este cel mai bogat peste in Omega-3, urmat de ton, midii, pastrav, macrou si hering.

Omega 3 a fost denumita grasime inteligenta, care contribuie la buna functionare a creierului, avand un rol esential in formarea tecii de mielina a neuronilor si refacerea structurii normale a membranelor celulare. Astfel, unul din beneficiile majore ale acidului gras Omega 3 este ca intretine memoria la toate categoriile de varsta si imbunatateste capacitatea de concentrare si invatare. Cand nivelul de Omega 3 din organism este scazut, memoria este mai slaba, iar concentrarea este greu de gasit…

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Nutritie KiloStop

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/detoxifierea-curatenia-de-primavara-organismului-partea-1/ 

https://www.tabu.ro/detoxifierea-curatenia-de-primavara-organismului-partea-2/ 

https://www.tabu.ro/detoxifierea-curatenia-de-primavara-organismului-partea-3/

ARTICOLE SIMILARE

Ce pasiune secretă are Sorana ex ASIA și în ce ținute sexy o practică

Tabu Tabu

Will Smith, impresionat de cel mai frumos gest din istoria sportului: „M-a făcut să plâng”

Andreea Damian

După ce a anunțat că este transgender, Elliot Page divorțează!

Andreea Damian

Festivalul de la Hyères 2021 ⎥ Un juriu de prestigiu

Ciocîrlan

Descopera beneficiile sexului tantric!

realitatea

Studiu – băuturile îndulcite cresc riscul de cancer

Andreea Damian

Scrie un comentariu