Tabu
LIFE & LOVESlider

Gelozia si incapacitatea de a trai clipa

Suntem actorii propriilor vieti. Suntem in rol principal si nimeni nu poate contesta asta. Fiecare dintre noi ne urmam povestea, respectam scenariul, ori il modificam pe alocuri. Nimeni nu ne poate judeca alegerile. Hoinarim prin viata cautand pe cineva cu care sa ne impartim povestea, sa intregim scenariul. Dar ce se intampla cand ne dorim toata atentia doar pentru noi? Gelozia apare, iar egoismul eclipseaza orice forma de fericire.

Ce este gelozia?

Raspunsurile pot varia de la o situatie la alta, insa esenta ramane aceeasi. Unii pot spune ca gelozia este o comparatie: ne lasam dominati de o continua dorinta de a avea ceea ce detin cei cu care interactionam. Altii sustin ca gelozia este contrarul iubirii: aceasta poate fi confundata cu iubirea, insa, in realitate, este doar un impuls sexual, o dorinta de a fi singurul, ori singura, ce are acces la ceea ce partenera, ori partenerul, are de oferit pe plan sexual.  Din punct de vedere psihologic, gelozia este o combinatie de emotii, de reactii emotionale, combinatie ce include frica, furie si anxietate; un sentiment chinuitor si obsedant pe care il provoaca in sufletul cuiva banuiala sau certitudinea ca fiinta iubita ii este necredincioasa.

gelozia-si-incapacitatea-de-a-trai-clipa1Cauzele geloziei

Tot studiile psihologice ne informeaza care este motivul din spatele geloziei, si anume: istoricul personal. Potrivit acestora, gelozia pare a avea radacini in copilarie, atunci cand copilul simtea ca unul dintre parinti nu ii daruia suficienta iubire.

Efectele geloziei

Lucrul cert este ca gelozia este o piedica in calea fericirii: imaginatia construieste scenarii incerte, atentia este concentrata pe universul construit avand la baza fapte fata de care nu avem nicio garantie ca s-au intamplat, ceea ce duce la ignorarea realitatii si chiar la deformarea acesteia. Insa, gelozia poate atinge proportii mult mai mari, ducand in cele din urma la stari de anxietate si chiar depresie. Pe de alta parte, aceasta se poate manifesta si pe cale agresiva, fiind doar o chestiune de timp pana la aparitia violentei verbale ori fizice.

Gelozia la femei

Femeile par a fi dispuse sa afirme ca sunt geloase, reactionand prin depresie de cele mai multe ori. La femei, gelozia pare a avea radacini intr-o mentalitate superficiala, acestea gandind ca barbatii sunt predispusi la a insela, tocmai din dorinta de a-si arata masculinitatea. Cu toate acestea, in momentul  in care se declanseaza gelozia, femeile tind sa se autoinvinovateasca ori, in caz contrar, sa-si manifeste autoritatea.

gelozia-si-incapacitatea-de-a-trai-clipa2Gelozia la barbati

Spre deosebire de femei, barbatii nu prea au taria de a recunoaste ca sunt gelosi. Cu toate acestea, gelozia in cazul lor este mai exploziva, manifestandu-se, in unele cazuri, pe cale violenta. Daca femeia are tendinta de a se autoinvinovati, barbatul nu are nici cel mai neinsemnat gand in aceasta privinta, toata vina fiind aruncata asupra partenerei.

Ce e de facut?

Comunicarea pare a fi cheia. Constientizeaza-ti problema, iar tot ce iti mai ramane de facut este sa vorbesti, vorbesti, vorbesti. Discuta motivele ce te fac sa privesti cu incertitudine relatia cu partenerul ori dorinta de a avea ceea ce altii poseda. Incearca sa-ti analizezi simtamintele obiectiv si descopera motivele din spatele acestora. Traieste clipa si traieste frumos!

Vezi si: 

http://www.tabu.ro/dezamagirea-cuplu-sau-intre-prieteni/ 

http://www.tabu.ro/csniciile-si-relatiile-stabile-ne-fac-mai-sntosi/ 

http://www.tabu.ro/top-10-replici-de-evitat-timpul-sexului/

ARTICOLE SIMILARE

De ce curățarea zăpezii din dreptul casei este o activitate riscantă pentru inima ta

Andreea Damian

Brad Pitt și Nicole Poturalski s-au despărțit

Tabu Tabu

Motivul pentru care Iulia Albu s-a separat de Mike după America Express

Andreea Damian

Vrem o modă “ca afară” cu salarii ca aici şi calitate sub nivelul UE

Dora Constantinovici

Ana Baniciu, nuntă pe malul lacului. Artista a fost superbă în rochie de mireasă

Andreea Damian

Ce sunt locurile de muncă ecologice și de ce sunt importante?

Andreea Damian

Scrie un comentariu