Tabu
lifestyle

Irina Petrescu s-a stins

Încă un mare nume al teatrului românesc, una dintre cele mai frumoase şi mai talentate  actriţe ale Generaţiei de Aur trece în nefiinţă, anunţă Mediafax.

Conform comunicatului de presă, artista a decedat la Spitalul Elias, unde fusese transferată acum două săptămâni de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Nu s-au dat detalii legate de boala care i-a pus capăt zilelor. Irina  Petrescu ar fi împlinit 72 de ani pe 19 iunie.

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1963, în clasa Ion Şahighian – David Esrig. A debutat în “Valurile Dunării”, filmul lui Liviu Ciulei. Din 1970, a devenit angajata – şi una dintre cele mai impresionante actriţe ale – Teatrului Bulandra, unde a jucat un mare număr de  roluri memorabile, ultimele fiind rolul Mariei Mihailovna în Oblomov, în regia lui Alexandru Tocilescu, respectiv Arina Panteleimonovna, în Căsătoria lui N. V. Gogol, în regia lui Yuriy Kordonskiy. A fost protagonista câtorva dintre cele mai importante filme ale cinematografiei anilor ’70 – ’80, în regia unor nume ca Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Gheorghe Vitanidis.

Decorată în 2000 cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Ofiţer pentru prestigioasa ei carieră, actriţa a fost premiată ulterior pentru întreaga activitate de către Uniter (2003), pentru întreaga carieră la TIFF (2007) şi a primit premiul Aristizza Romanescu în domeniul artelor spectacolului, din partea Academiei Române (2011).

Trei masini negre au intrat pe poarta cimitirului, alături de maşina funerară. După ce au înaintat până în dreptul Capelei, garda de onoare a luat pe braţe sicriul în care se afla actriţa. Sunetul sobru al trompetei s-a auzit până când sicriul a fost depus în Capelă. La slujba de înmormântare au avut acces numai rudele şi prietenii actriţei. Presa a fost ţinută de partea cealaltă a porţilor cimitirului pe toată durata funeraliilor.
“Foarte putini au stiut ca Irina suferea de cancer mamar. A trait o experienta traumatizanta cand si-a extirpat unul dintre sani. A ramas puternica si a jucat in continuare pe marile scene fara sa arate vreodata ca are vreo problema. Boala aceasta a fost insa necrutatoare cu ea!”, a povestit una dintre colegele regretatei artiste.

Sursă foto: cinemarx.ro

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/irina-petrescu-inmormantata/ 

https://www.tabu.ro/nuduri-filme-maia-anca-oana/ 

https://www.tabu.ro/irina-petrescu-iordache-pintea/

ARTICOLE SIMILARE

Orașul ideal în care să trăiești

realitatea

MADONNA cu botnita / FOTO

Anaid Art Gallery prezintă expoziția “On the spot-

realitatea

1 comentariu

vasilica 20 March 2013 at 7:00

D-ZEUL nostru s-o odihneascå in liniste si cu sigurantå cå acolo la EL ,ea v-a fi fericitå.

Răspunde

Scrie un comentariu