Tabu
LIFESTYLESlider

O serie de retete delicioase din bucataria greceasca…Grecesc sau romanesc?

Bucataria greceasca se aseamana extrem de mult cu a noastra din foarte multe puncte de vedere, multe din retete fiind imprumutate si adaptate gusturilor romanilor. Preparatele lor traditionale sunt gatite si consumate si de noi in cea mai mare parte a timpului, iar restaurantele, la fel, s-au inspirat de-a lungul timpului din specificul lor.

Ciorba de pui a la grec

O ciorba gustoasa pe care o gatim si noi chiar daca specificul ei este grecesc. Este cea mai cunoscuta, foarte asemanatoare cu ciorba de burta sau cea radauteana, iar dupa gust se pot adauga mujdei de usturoi sau ardei iuti.

Salata greceasca

Cel mai des intalnita salata, uneori poate si cea mai comandata sau gatita chiar la noi acasa fara sa ne dam seama neaparat ce denumire poarta. Este practic un amestec de rosii, castraveti, ceapa rosie, ridichi, masline si branza feta.

Moussaka sau musaca in varianta romanesca

Este exact asa cum o stim si noi, paturi de cartofi cu carne tocata de porc sau vita intre ele, sos bechmel si cascaval ras din abundenta pe deasupra. La alegere se mai pot adauga si vinete sau dovlecei printre straturi.

Placinta cu spanac sau “spanakopita”

Fie simpla sau cu branza feta, aceasta reteta este nemaipomenita. Gustul si savoarea acestei placinte venite de pe meleagurile Greciei se regaseste si la noi, fiind usor de preparat dar mai ales trebuie sa avem in vedere ca este si plina de vitamine datorita spanacului.

Gyros

Lipie sau pita pufoasa cu pui sau vita si oaie, salata, sos tzatziki (iaurt, castraveti, marar si usturoi) din plin si cartofi fragezi, fac din aceasta combinatie un adevarat deliciu. In prezent exista multe locatii, mai ales in Bucuresti, specializate in prepararea gyros-ului.

Kleftiko – Friptura greceasca de miel cu verdeata si lamaie

Dupa cum bine stim, grecii au o preferinta aparte pentru tot ce inseamna preparate din carne de miel, asa ca nu va mirati daca ajungeti prin Grecia ca majoritatea fripturilor lor sunt din oaie.

Baklava “mai dulce decat dulcele”

Un desert plin de aroma cu origini grecesti, preluat de turci mai tarziu, preparat din foi de placinta cu miere si nuci. Este extrem de dulce, iar numarul de calorii la fel de ridicat din cauza siropului ce se face din miere, unt topit si mult zahar.

Multe alte retete precum placinta cu mere sau cu dovleac, legume la cuptor, macaroane cu branza, tocanita de cartofi, supa de legume, vinete coapte etc. se prepara exact ca la noi.

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/bucataria-mexicana-un-adevarat-ospat-plin-de-delicatese/ 

https://www.tabu.ro/incearca-retete-traditionale-si-populare-italienesti-ce-pot-fi-preparate-si-acasa/ 

https://www.tabu.ro/afla-ce-diete-folosesc-vedetele-si-cum-imi-mentin-trupul-de-invidiat/

ARTICOLE SIMILARE

Sex, obsesie, bizar, tabu….normal?!

realitatea

5 motive pentru care dantura frumoasă are efecte benefice asupra sănătăţii tale

Care este legătura dintre Volodimir Zelenski și gemenele de la Indiggo – VIDEO

Andreea Damian

Un «MasterChef» e iubitul unei concurente «TopChef»!

Cu Mika și delfinii pe litoral Mării Negre

realitatea

R.I.P Dinu Patriciu! Imagini sfasietoare de la Cimitirul Bellu

Scrie un comentariu