Home > Agenda > Toată lumea din familia noastră urlă!

Toată lumea din familia noastră urlă!

Apără-mă de familie, că de străini mă apăr şi singur.

Degeaba vrem o ţară ca afară, dacă nu învăţăm să comunicăm, să ascultăm şi să înţelegem, pare a spune Radu Jude, în Toată lumea din familia noastră, noul lui atac glorios la adresa stilului românesc de a interacţiona cu oamenii pe care se presupune că ar trebui să-i iubim şi să-i protejăm. Izul de Românie este dat de mitocănia crâncenă, detestabilă, insuportabilă, care zace în fiecare dintre noi şi pe care, prin puterea exemplului personal, îl inducem copiilor noştri.

Ca şi în filmele lui precedente, Jude dă cu sete în a) răutatea absolut gratuită care-i determină pe anumiţi oameni, (în acest caz pe Otilia, mama divorţată, magistral interpretată de Mihaela Sârbu) să le facă viaţa complet imposibilă celor din jur, b) obiceiul românului de a răspunde la dragostea dezinteresată cu un sictir mârlănesc (iar Stela Popescu, în rolul mamei eroului, e absolut impecabilă, stimabile domn Victor Rebengiuc. De Tamara Buciuceanu-Botez nici n-are rost să mai vorbesc – cele două bătrâne mame sunt responsabilele cu omenia din film.), c) obiceiul şi mai enervant al românului de a şti totul mai bine decât toată lumea şi de a da verdicte cu o aroganţă infinit de prostească şi de jenantă, căreia, de la un punct încolo, nu-i poţi răspunde decât cu violenţă fizică.

Toată lumea din familia noastră e un Falling Down românesc, iar tensiunea din ce în ce mai grea, din ce în ce mai apăsătoare, din ce în ce mai furioasă, pe care o acumulează Şerban Pavlu nu e cu nimic mai prejos de performanţa lui Michael Douglas. Ca şi în Falling Down, spectatorul trăieşte filmul cu o satisfacţie imensă, pentru că toţi cretinii din film încasează ceea ce ar merita să încaseze tipologiile aferente de cretini din vieţile lor.

Iar ceea ce mi-a plăcut mai mult aici, decât în filmul lui Joel Schumacher, este că nu avem un final de tip “mură-n gură”.

Articole asemanatoare
Michael Douglas
Copiii lui Michael Douglas parodiază familia regală britanică. FOTO
După 8 ani vom vedea în sfârșit filmul Bohemian Rhapsody despre Freddie Mercury
Hotel Transylvania 3: Vacanța de vară este pe primul loc în top debut Box Office
A quiet place – un film de groază (mai ales) despre comportamentul reproductiv

Loading...

13 Responses

 1. Pingback : Toată lumea din familia noastră urlă! « Culcă-te, Gheorghe, culcă-te, Ioane!

  1. Ştii senzaţia aia, când eroul se satură să înghită bullshit şi porneşte într-o cruciadă a dreptăţii făcute de unul singur. Şi, cumva, rade tot ce te oftică pe tine, spectator, în viaţa de zi cu zi? Asta uneşte cele două filme.

   Iar eu iubesc filmele de genul ăsta. Forza Radu Jude!

  1. cum e şi filmul. de aceea le zic mereu celor care mă sună să-mi mulţumească pentru cronicile bune: n-aveţi de ce, că nu-i cu amabilitate. mulţumiţi-vă vouă că aţi făcut să se întâmple asta.

  1. ştiam că mitocanii siniştri care constituie targetul filmului se vor simţi incomod, aşa cum un gras s-ar simţi incomod la Marea Crăpelniţă. Încă un semn că filmul şi-a atins scopul.

 2. mantzy

  Și încă un semn că tu ești ori proastă, ori pișcotară :))

  Apropo, nu e conflict de interese, să fii și actriță ratată, și cronicară de film neîmplinită?

  1. gogu

   Dar sa fii pui de mafiot pesedist si redactor de fituica asa-zis independenta nu e conflict de interese, bai, ratatule?

 3. Pingback : Şi psihopaţii au şefi « Culcă-te, Gheorghe, culcă-te, Ioane!

Comenteaza acest articol

Toată lumea din familia noastră urlă!

by   1 min
13