Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

BBC: Silicon Valley permite existența piețelor de sclavi online

O anchetă sub acoperire realizată de postul tv BBC News Arabic arată ușurința cu care se cumpără și se vând lucrătorii casnici din Golf.

Filmările arată că, deși, nu sunt la vedere, pe străzile din Kuweit, o mulțime de femei se află în spatele ușilor închise, lipsite de drepturile lor de bază, incapabile să plece și riscând să fie vândute. Practic oricine are un smartphone poate derula mii de imagini ale acestora, clasificate după rase și pregătite pentru a fi cumpărate pentru câteva mii de dolari. Ancheta a descoperit că lucrătorii casnici sunt cumpărați și vânduți ilegal online pe o piață neagră în plină expansiune. (sursa)

O parte din comerț s-a desfășurat pe Instagram – deținut de Facebook, acolo unde postările au fost promovate prin hashtag-uri stimulate de algoritmi și vânzările au fost negociate prin mesaje private. Alte înregistrări au fost promovate în aplicațiile aprobate și furnizate de Google Play și Apple App Store, precum și pe site-urile proprii ale platformelor de comerț electronic.

„Ceea ce fac este să promoveze o piață de sclavi online”, a declarat Urmila Bhoola, raportorul special al ONU pentru formele contemporane de sclavie. “Dacă Google, Apple, Facebook sau orice alte companii găzduiesc aplicații ca acestea, toți trebuie să fie trași la răspundere.” După ce a aflat, Facebook a declarat că a interzis unul dintre hashtag-urile care se foloseau pentru vânzare. Și Google și Apple au spus că lucrează în prezent cu dezvoltatorii de aplicații pentru a preveni activitatea ilegală. Vânzările ilegale reprezintă o încălcare clară a regulilor firmelor tehnologice americane pentru dezvoltatorii și utilizatorii de aplicații.

Guvernul din Kuweit a spus că este „în război cu acest tip de comportament” și a insistat că aplicațiile vor fi „examinate foarte amănunțit”. Până în prezent însă, nu a fost luată nicio măsură semnificativă împotriva platformelor. De când echipa BBC a contactat companiile de aplicații și tehnologie anunțându-le despre descoperirile lor, 4Sale a eliminat secțiunea de lucrători domestici din platforma sa. Facebook a spus că a interzis hashtagul iar Google a declarat că este „profund tulburat de acuzații”. Apple a spus că „a interzis strict” promovarea traficului de persoane și exploatarea copiilor în aplicațiile puse la dispoziție pe piața sa. Firmele responsabile cu vânzările continuă să distribuie aplicațiile 4Sale și Haraj, în baza scuzei că scopul lor principal este de a vinde bunuri și servicii legitime. 4Sale ar fi putut rezolva problema, însă, chiar și la momentul publicării articolelor despre această practică, sute de lucrători domestici erau încă tranzacționați pe Haraj, Instagram și alte aplicații pe care BBC le-a verificat.

ARTICOLE SIMILARE

Fotografie Cristiana Apostol – Toamna

realitatea

Iată prima familie din lume de trei neveste!

Fosta știristă Raluca Lăzăruț a păstrat un secret patru luni și abia acum a ieșit la iveală

Tabu Tabu

Serialul HBO a crescut fluxul de turiști la Cernobîl

Andreea Damian

Cine e Adrian Stoica, românul care a câștigat „America’s Got Talent” și premiul de 1 milion de dolari

Andreea Damian

Katy Perry a redevenit creștină pentru că este cel mai mare fan al Papei Francis

realitatea

Scrie un comentariu