Tabu
lifestyle

Cronica anilor de foc

Sâmbătă, 27 octombrie, începând cu ora 19:00, Cinemateca Română organizează o proiecţie specială, cu intrarea liberă, pentru Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual. La Sala Eforie (Jean Georgescu) de pe Strada Eforie nr. 2, va fi prezentat lungmetrajul de ficţiune Cronica anilor de foc (Chronique des années de braise / Chronicle of the Years of Fire), producţie algeriană din 1975, în regia lui Mohammed Lakhdar-Hamina, cu subtitrare în limba română.

Filmul, distins cu prestigiosul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes (este singura producţie din ţările africane şi arabe care a obţinut acest premiu până azi) şi reprezentant al Algeriei în competiţia pentru Oscarul rezervat Celui mai bun film într-o limbă străină, evocă evoluţia mişcării revoluţionare din 1939 şi până la începutul Războiului Algerian de Independenţă (1954-1962), prin perspectiva unui om simplu din mediul rural.

„Regizorul a semnat o mare operă lirică, perfect stăpânită, din care se reţine mai degrabă suflul imens al generozităţii decât o ideologie care pare a fi prea naivă, dat fiind reculul istoriei recente”, scrie criticul francez Denis Canal în „Dictionnaire mondial des films – Larousse”.

Ziua Mondială a Patrimoniului Universal a fost adoptată în cadrul celei de-a 33-a Conferinţe Generale UNESCO (Paris, 1980) şi a fost sărbătorită de atunci în întreaga lume.

Proiecţia filmului are loc în colaborare cu Ambasada Republicii Algeriene Democratice şi Populare în România.

ARTICOLE SIMILARE

Oprah și Michelle Obama pe aceeași copertă

realitatea

Concert Romano ButiQ

Divortul anului: VLADIMIR PUTIN se desparte de sotia sa! Cat primeste LIUDMILA la partaj!

Andreea Marin si-a refacut viata? Uite cu ce doctor mai tanar cu 12 ani s-ar fi cuplat!

AU RECUNOSCUT, in sfarsit. Johnny Depp si Vanessa Paradis s-au despartit

Desertul de sezon interzis gurmanzilor

Scrie un comentariu