Tabu
Image default
CULTURE

Nopți, zile & the City

 A Polish Man in New York. Cartea lui Saul

Bellow („Planeta domnului Sammler“, Editura Polirom) e povestea Domnului Observator Minuțios Artur Sammler, care are vederile lui „intens aparte“ despre toate. Un polonez anglofil, înțepător de deștept, cu educație oxfordiană, locuiește în New York, dar simte mereu nevoia „unui salt către lună, către înafară“. De un intelectualism aparte, romanul e literatură pur-sânge (pentru care literatură, în general, Bellow a primit Nobelul). Trece prin lupa alienării, cu un condei critic și hiperlivresc, lumile exterioare și interioare individului. Urmăriți cu atenție construcția fiecărui personaj, dar mai cu seamă pe cea a septuagenarului Sammler (fără îndoială, vocea autorului), căci fiecare element al travaliului aduce a măiestrie pură.

Non-eroul Che. În sfârșit, veți putea citi despre Che fără a avea senzația unei „presiuni politice“. Chiar dacă presărate cu gânduri sociale, aventurile lui

Che Guevara („Jurnal pe motocicletă: în­semnări dintr-o călătorie prin Ame­ri­ca Latină“, Editura Polirom) fac să tresară spiritul lectoricesc prin gingășie, neprevăzut și onestitate. Cine și l-ar fi ima­ginat șterpelind sticle de vin, min­țind ca să capete mâncare și eșuând pe malurile Amazonului, cu pluta Kontiki?

Bandini. Tot un maestru într-ale literaturii sau, mai potrivit spus, zeul lui Bukowski, John Fante face din Arturo Bandini un alter-ego. Rezulta­tul? Acest personaj-cult. O să vină și primăvara, Bandini (Editura Humanitas Fiction), vorbește despre prejudecăți, imigranți, zăpadă și speranță. 

Unde moare un înger? Cei care ați citit „Tihna“,  pregătiți-vă pentru și mai multă emoție. Cei care nu, trageți mult aer în piept. Pentru orice eventualitate. Attila Bartis, în „Plimbarea“ (Editura Polirom) își stoarce personajele până la ultima picătură de viață, lăsându-le cu privirea în gol, așa, viscerale…

ARTICOLE SIMILARE

Super Concurs Vunk: #numai la 2

Roman scris de un român, ecranizat la Hollywood. Russell Crowe, în rolul principal

Andreea Damian

Penelope Cruz și Antonio Banders, împreună!

Andreea Damian

Depeche Mode va concerta la Bucureşti pe 26 iulie 2023. Când vor fi puse în vânzare primele bilete

Andreea Damian

Transformare de necrezut. De la suvite decolorate, arsuri solare si aparat dentar la SEX-SIMBOL

Asia Fest | Festivalul care promovează culturile şi gastromia ţărilor asiatice

Andreea Damian

Scrie un comentariu