Tabu
lifestyle

Marți 13

Mda, e marți, e 13 și, cu siguranță, cei mai mulți dintre voi plecați cu o oarecare îndoială de acasă pentru că pe lânga cele trei ceasuri rele uzuale, trebuie sa va confruntați și cu marele ghinion al zilei de 13. Ca să vă "risipesc" aceste superstiții va voi spune imediat prin ce a trecut o prietenă de-a mea într-o zi de marți 13.

Până atunci hai să vedem cam ce crede lumea despre această zi aducătoare de ghinion. E clar pentru toți că la români există această superstiție și că ea poate atrage dupa sine toate nenorocirile pământului. De la faptul ca n-am gasit mărimea S la Zara până la faptul că ne-au furat mașina din fața casei care ardea, românii dau vina pe marți și pe 13 ori de câte ori au ocazia.

Nu suntem singurul popor care face asta. Și grecii sunt cam de aceeași părere. La ei, marțea aduce ghinion încă din 1453 când, într-o astfel de zi, au fost cotropiți de turci (dacă ar fi ca noi, românii să ne luăm după treaba asta, toate zilele ar fi ghinioniste). Marți 13 nu e vazută cu ochi buni de niciun grec, în ciuda faptului că numarul 13 e considerat aducător de noroc și pace sufletească prin prisma religiei, adică Isus adunat cu cei 12 apostoli, înseamnă 13.

Tot religia este un factor important în felul în care latinamericanii și spaniolii relaționează cu cifra 13 și ziua de marți. Din punctul lor de vedere, 13 nu poate fi bun pentru că, și aici sunt doua variante: Iuda era cel de-al treisprezecelea apostol sau Isus era cel de-al treisprezecelea din grup, fapt care nu i-a fost prea prielnic. Și în cultura latino, marțea e o zi oribilă, fiind guvernată de zeul războiului, Marte. Rar vei găsi un spaniol binedispus într-o zi de marți, 13. De altfel, toți latinamericanii evită pe cât posibil să se căsătorească sau să călătorească într-o astfel de zi.

Un alt fapt care pe mulți îi pune gânduri este acela că Anticristul este pomenit taman în cel de-al treisprezecelea capitol al Apocalipsei din Biblie.

Și acum să vă spun povestea prietenei mele. Într-o seară de luni, 12, Ioana a mers la piscină. Marți 13 de dimineață, ea s-a trezit cu o ciupercă imensă și relativ tare pe tot ochiul drept. Nu s-a panicat și a plecat pe jos înspre spital, care era foarte aproape. Când a ieșit din scara blocului, un câine necunoscut s-a repezit la ea și a mușcat-o de picior. Ioana s-a speriat, a căzut și s-a rănit la amândoi genunchii. A început să plângă, ochiul o ustura acum și mai tare, dar s-a gândit că odată ajunsă la spital, va rezolva și mușcătura și genunchii și ochiul. Am uitat să vă spun că purta un tricou alb și un șort, tot alb. Cu vreo trei minute înainte de a ajunge la spital, i s-a întâmplat treaba aceea delicată, specifică femeilor. Cu cinci zile mai devreme. Mai trist era că, toată lumea de pe stradă putea vedea asta. A început să plânga din nou și a intrat în spital, cu ochiul cât capul, genunchii plini de sânge, piciorul mușcat și cu lacrimile curgându-i șiroaie, șiroaie. Prima dată și-a rezolvat genunchii cărora acum, pe lângă durerea inițială li se adaugase și o usturime profundă datorată antisepticului. A urmat antirabicul care i-a lăsat o vânătaie cât pumnul pentru că s-a mișcat și apoi tratamentul pentru ochi care, pe lângă faptul că îi provocase o mâncărime cumplită, i-a vopsit jumătate din față în verde.

Acum mai credeți că marți 13 aduce ghinion?

ARTICOLE SIMILARE

Bunica lui Catalin Maruta s-a sinucis!

Daniel Craig – căsătoria înaintea lui Bond

realitatea

Jiri Rizek, CEO Flamingo: “Nu va mai fi niciodata la fel-

realitatea

Rețetă de toamnă cu vinete

Desen contemporan în valoare de 7000 de euro la Premiile Henkel CEE

realitatea

10 milioane de dolari, pensie alimentară pentru copilul lui Mel B

realitatea

Scrie un comentariu