Tabu
LIFESTYLEShop

4 aspecte pe care să le verifici când cumperi anvelope noi (P)

Anvelopele sunt printre cele mai importante consumabile ale maşinii tale. Cel mai convingător argument este faptul că reprezintă singura interacţiune a vehiculului cu suprafaţa pe care rulează. Acestea trebuie înlocuite periodic, fie din cauza uzurii, fie pentru a echipa maşina cu cauciucuri de sezon. Iată de ce trebuie să ţii cont atunci când cumperi anvelope noi.

Dimensiunile sunt esenţiale

Cel mai important aspect de luat în seamă la achiziția de cauciucuri noi este potrivirea lor cu jantele maşinii. Pentru aceasta, trebuie să cunoşti dimensiunile anvelopelor care au fost montate pe maşină. În cartea de identitate a vehiculului se găseşti o rubrică în care sunt menţionate şi alte dimensiuni de anvelope, omologate pentru maşina ta. Dacă vrei să schimbi dimensiunile cauciucurilor, trebuie să te încadrezi în parametrii din carte. Un cod de trei numere înscris în partea laterală a anvelopei îţi arată dimensiunile acesteia. Spre exemplu, dacă roţile maşinii tale au o bandă de rulare lată de 195 de milimetri, cu un raport procentual de 65% între banda de rulare şi flancul anvelopei şi un diametru interior de 15 inchi al anvelopei de tip radial, şi doreşti să le înlocuieşti cu cauciucuri pentru sezonul cald, trebuie să cauţi anvelope de vară 195 65 r15.

Cauciucuri de vară, de iarnă sau all season

Din punct de vedere legal, obligatorii sunt doar anvelopele cu indicaţia M+S şi semnul unui fulg, indiferent de perioada calendaristică, atunci când circuli pe suprafeţe carosabile acoperite de zăpadă, gheaţă, polei sau alte fenomene meteorologice din sezonul rece. Aşadar, dacă locuieşti sau călătoreşti într-o zonă de munte în care iarna durează mai mult de 9 luni pe an, variantele potrivite de anvelope sunt de iarnă sau all season. Când înlocuieşti anvelopele, trebuie să ţii cont de zona în care circuli cel mai mult cu maşina. Fiecare produs este proiectat să ofere cel mai bun randament în condiţiile pentru care a fost gândit. Anvelopele de vară lăsate iarna pe maşină devin un pericol pentru tine, pentru pasagerii tăi şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. În acelaşi timp, anvelopele de iarnă uitate în sezonul cald pe maşină sunt mai zgomotoase şi îngreunează mult manevrele importante de accelerare, frânare şi schimbare a direcţiei de mers, având o aderenţă scăzută.

Producători premium, de mijloc sau low-cost

Pentru mulţi cumpărători, bugetul reprezintă principalul criteriu de achiziţie. Atenţie însă la chilipiruri, care în loc să te ajute să economiseşti, îţi aduc o pagubă mai mare. Tipurile de anvelope se împart în trei mari categorii: premium, medii şi low-cost. Anvelopele premium nu au nevoie de nicio prezentare: preţul mai ridicat este deplin justificat de calitatea dovedită în timp de un brand de renume internaţional. Dacă nu ai acces la un producător de cea mai înaltă calitate, soluţia de mijloc poate fi o alternativă potrivită. Foarte mulţi producători de anvelope de clasă mijlocie confecţionează anvelope de calitate, apropiate ca randament de clasa superioară. De fapt, chiar giganţii din industrie au dezvoltat sau achiziţionat divizii de producţie de mijloc, pentru a acoperi și acest segment de piaţă. Anvelopele low-cost sunt ultima soluţie, deoarece singurul argument pentru achiziţia lor este preţul scăzut. Dacă doreşti să investeşti şi în siguranţa ta la volan, te sfătuim să alegi măcar calea de mijloc.

Data de fabricaţie

În mulţimea de date înscrisă în flancul anvelopei vei regăsi şi indicele DOT, urmat de o serie de litere şi cifre. Dintre acestea, căsuţa cu ultimele patru cifre reprezintă numărul săptămânii (primele două) şi anul (ultimele două) în care a fost fabricată anvelopa. Aşadar, un cauciuc cu indicaţia DOT 1320 a fost fabricat în săptămâna a 13-a a anului 2020. Deşi nu este dovedit că uzura cauciucului ar începe înainte de-a fi montat pe maşină, mulţi şoferi evită achiziţia produselor cu DOT vechi, deoarece nu cunosc condiţiile în care au fost depozitate, riscând să cumpere anvelope noi deja îmbătrânite.

Achiziţia unui set de anvelope noi este o investiţie pe care o faci o dată la câţiva ani. Cumpără produse de calitate, pe care să le folosești şi să le depozitezi corect, iar astfel vei prelungi durata lor de viaţă.

ARTICOLE SIMILARE

Cum să scârbeşti o femeie pe Facebook, în trei paşi simpli

test produse 3

realitatea

ADEVĂRATA VÂRSTĂ a lui KEO! Este socant ce varsta are, de fapt, cantaretul

Încă o demisie la Pro TV! Un nume greu părăseşte trustul

KATE MIDDLETON are o verisoara. Si ea face STRIPTEASE! Album FOTO!

realitatea

Olivia Steer crede ca intinereste daca sta pe intuneric

Scrie un comentariu