Tabu
CULTURE

Proiect admirabil: teatru pentru nevăzători și surdo-muți

La Botoșani se joacă primul spectacol de teatru adaptat pentru persoanele cu deficiențe senzoriale. Mai precis pentru nevăzători și surdo-muți. 

Teatrul ”Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani a făcut un parteneriat cu Asociația Surzilor din România pentru a „dubla” spectacolele de teatru cu limbaj mimico-gestula tocmai pentru a fi accesibile tuturor iubitorilor de teatru, inclusiv celor care nu aud. „Daniel Hliban, director al Asociației Națională a Surzilor, filiala Botoșani, intrepret autorizat al limbajului mimico-gestual face traducerea pentru persoanele hipoacuzice”, au precizat reprezentanții Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. 

Primul spectacol care va beneficia de acestă asistență mimico-gestuală pentru surdo-muți este „Cerere în căsătorie”, după A.P. Cehov, în regia regretatului Mihai Donțu. 

În paralel, același spectacol va avea ca facilitate, în premieră, pentru nevăzători, un suport inedit. Mai precis, mișcările scenice, de altfel, vor fi descrise de un actor al Teatrului, pentru nevăzătorii prezenți la spectacol.  „Teatrul „Mihai Eminescu” asigură descrierea narativă pentru persoanele cu deficiențe de văz”, precizează reprezentații instituției.

Suportul narativ pentru nevăzători se face în colaborare cu Liceul Special ”Moldova„ dar și cu Asociația Nevăzătorilor Botoșani. „Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani oferă acces tuturor spectatorilor la producțiile sale. Sperăm să fie doar începutul și să trecem peste barierele de comunicare, pentru că despre asta este arta”, spune Lucian Băleanu, director artistic al teatrului din Botoșani.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

DanceMasters 2014 – dans, eleganta si competivitate

Bucătăria hoinară: doi ani prin țară cu mâncare autentică și gătit imprevizibil

Dora Constantinovici

Povestea de pe noptieră | Cel mai neînțeles roman din lume

Andreea Damian

Albumul delicios al lui Amy Winehouse

realitatea

Duffy – Rockferry

realitatea

Galeria Senso ⎪ Vernisajul expoziției „Ipostaze Tulburătoare”

Ciocîrlan

Scrie un comentariu