Tabu
LIFESTYLESlider

A fost aprobată prima lege din Uniunea Europeană împotriva violenței asupra femeilor

A fost aprobată prima lege din Uniunea Europeană destinată să lupte împotriva violenței asupra femeilor. Legea cere tuturor statelor membre ale UE să penalizeze mutilarea genitală feminină, căsătoriile forțate și hărțuirea online, dar exclude violul din lipsa unui consens asupra unei definiții comune.

Directiva europeană a primit aprobarea Parlamentului European în aprilie și a fost adoptată formal de către Consiliul UE (reprezentând cele 27 de state membre), reprezentând ultima etapă legislativă. 

Textul directivei impune sancțiuni europene pentru mutilarea genitală feminină, căsătoria forțată, distribuirea neconsimțită a imaginilor intime și hărțuirea cibernetică. Acesta stabilește pedepse cuprinse între un an și cinci ani de închisoare, în funcție de gravitatea faptei. 

Directiva prevede circumstanțe agravante, cum ar fi când victima este un copil sau o parteneră de viață actuală sau anterioară, ceea ce implică sancțiuni mai severe. Totodată, încurajează raportarea violențelor către autoritățile competente. 

„Violenţa la adresa femeilor şi violenţa în familie sunt delicte persistente. Această lege va garanta, la scara UE, că autorii (faptelor) vor fi sever sancţionaţi şi că victimele vor primi tot sprijinul de care au nevoie”, a declarat ministrul justiţiei belgian, Paul Van Tigchelt, a cărui ţară exercită preşedinţia Consiliului UE. 

Textul a stârnit dezbateri aprinse pe parcursul mai multor luni, în special în ceea ce privește definirea juridică a violului, care variază în statele membre ale UE. 

Proiectul, prezentat în martie 2022 de Comisia Europeană, propunea o definiție a violului bazată pe absența consimțământului, sprijinită de Parlamentul European și câteva state membre, printre care Belgia, Grecia, Italia, Luxemburg și Suedia. Cu toate acestea, aproximativ zece alte state membre, inclusiv Franța, Germania și Ungaria, s-au opus includerii violului în legislație, argumentând lipsa competenței UE în această materie și riscul respingerii textului de către instanțele europene în caz de contestație. 

Statele membre au la dispoziție trei ani pentru a transpune directiva în legislațiile lor naționale. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

DORIAN POPA cu noua iubita! FOTO! Alina Eremia e distrusa!

Ce spune zâmbetul tău despre emoțiile tale

Andreea Damian

Declarația cu care Melania Trump a șocat opinia publică. Are legătură și cu soțul ei

Andreea Damian

Alec Baldwin și-a văzut fiica aproape goală pe Instagram iar reacția lui e incredibilă

Andreea Damian

MIHAELA RADULESCU prinsa in ofsaid! Foto!

Se pregătește un nou film despre trupa Spice Girls. Și va fi animat!

Andreea Damian

Scrie un comentariu