Home > Agenda > SCANDAL: Mungiu favorizat de presedintele juriului de la Cannes?

SCANDAL: Mungiu favorizat de presedintele juriului de la Cannes?

Scandal la Cannes! Preşedintele juriului, acuzat că ar fi favorizat mai multe filme, inclusiv filmul  lui Cristian Mungiu!

Patru din cele şase filme premiate în competiţia oficială la  ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, între care şi “După dealuri” a  lui Cristian Mungiu, sunt distribuite de aceeaşi firmă, Le Pacte, care  distribuie şi filmele regizorului italian Nanni Moretti, preşedintele juriului  din 2012, potrivit Mediafax.

Şi cum la un eveniment ca cel de Cannes nu puteau să nu existe scandaluri,  imediat s-a creat unul! La puţin timp după încheierea festivalului de pe  Croazetă, câţiva internauţi caustici, dezamăgiţi de palmaresul ediţiei din acest  an, au iscat o polemică. Ei susţin că a existat un conflict de interese pentru  preşedintele juriului, Nanni Moretti, pe care l-au acuzat de favoritism.

Din  cele şase filme premiate în competiţia oficială, patru sunt coproduse şi/sau  distribuite de aceeaşi companie, Le Pacte: “După dealuri”, de Cristian Mungiu  (premiul pentru scenariu şi premiul pentru interpretare feminină), “Post  tenebras lux”, de Carlos Reygadas (premiul pentru regie), “Reality”, de Matteo  Garrone (marele premiu) şi “The Angel’s Share”, de Ken Loach (premiul juriului).  Compania Le Pacte a coprodus şi distribuit cel mai recent film regizat de  Moretti, “Habemus Papam”. În plus, directorul companiei Le Pacte, Jean Labadié,  este fondatorul Bac Films, partenerul tradiţional al lui Moretti în ceea ce  priveşte distribuirea peliculelor sale în Franţa.

“Este un palmares  bizar. Sunt acolo (în palmares, n.r.) câteva filme şi mă întreb de ce sunt ele  acolo (…) A fost un palmares atât de specific lui Moretti, încât putem să ne  întrebăm în legătură cu existenţa unui conflict de interese”, a sugerat la  începutul acestei săptămâni un jurnalist de la France Inter.

Miercuri,  site-ul Lemonde.fr a preluat aceste ecouri, reamintind faptul că, în 2004,  “Quentin Tarantino a oferit Palme d’Or-ul filmului «Fahrenheit 9/11» de Michael  Moore”, în condiţiile în care “ambii cineaşti colaborau cu aceiaşi producători,  Bob şi Harvey Weinstein”.

Delegatul general al Festivalului de la Cannes şi reprezentanţii companiei de distribuţie Le Pacte au reacţionat imediat la  acuzaţia de favoritism şi existenţa unui presupus conflict de interese pentru  Nanni Moretti.

Într-un interviu acordat pentru Le Figaro, Thierry  Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, spune că această acuzaţie este o “aberaţie”.

Mai mult: Scandal la Cannes! Preşedintele juriului, acuzat că ar fi favorizat filmul lui Cristian Mungiu! – Vedete de la ei | Libertatea.ro

Articole asemanatoare
catrinel menghia
Catrinel Menghia face furori la Cannes. Iată cele mai spectaculoase ținute!
John Travolta a dansat pe scenă lângă 50 Cent la Cannes
Naomi Campbell a anunțat că vrea să se retragă din modă
camila coelho
Cannes 2018. Camila Coelho, pe covorul roșu într-o rochie de 1,3 mil. $

Loading...

Comenteaza acest articol

SCANDAL: Mungiu favorizat de presedintele juriului de la Cannes?

by   1 min
0